Kovačická insita na Slovensku

Kovačická insita na Slovensku
 
Diela kovačických a padinských insitných maliarov sú čoraz častejšie prezentované v galériách na Slovensku. Tak do konca marca, v Dome MS v Galante, si možno obzrieť diela dvoch pokolení umelkýň, matky Márije Hlavati Pavelkovej a dcéry Márije Hlavati Krišanovej. V sobotu 1. marca 2014 o 16.00 h v Galérii TYPO&ARS na Roľníckej 349, Bratislava – Vajnory bude vernisáž výstavy „Insita z Kovačice – Ján, Ana a Nataša Knjazovic“, ktorá približuje tvorbu troch generácií insitných maliarov rodiny Kňazovicovej. Zuzana Holúbeková sa predstaví 6. marca 2014 v Bojniciach.
 
foto
 
foto
 
"Zamilovaná" (60x80, ulej na plátne), autorka Zuzana Holúbeková
 
Zuzana Holúbeková sa narodila v roku 1955, v Kovačici. Jej obľúbené maliarske motívy sú slnečnice, žitné polia, hrozno, akty, erotika, láska. Po prvýkrát vystavovala v rámci kolektívnej výstavy, v roku 1983. Prvú samostatnú výstavu mala v roku 1999, v Kultúrno-informačnom centre v Skopiji. Mala niekoľko samostatných výstav a vystavovala aj v rámci veľkého počtu kolektívnych výstav doma a v zahraničí. Etnografické múzeum v Bratislave (Slovensko) má fond pozostávajúci z 25 obrazov tejto autorky. Od roku 1999 vedie vzdelávací projekt – školu národného maľovania pre deti.
 
foto
 
Insita z Kovačice: Ján, Ana a Nataša Kňazovic
 
Ján Kňazovic sa narodil v roku 1925 v malebnej slovenskej dedinke v srbskej Vojvodine – Kovačici. Stal sa jedným zo zakladateľov „kovačickej školy“ insitného umenia a kritici ho zaradili medzi najoriginálnejších maliarov svetovej insity. Ako jednému z mála Slovákov sa dostalo tej pocty, že jeho obrazy sa nachádzajú v mnohých svetových muzeálnych a súkromných zbierkach – od Louvru po Vatikán. Zomrel v roku 1985, ale jeho veľké srdce aj ďalej bije v jeho obrazoch.
 
Jeho dcéra Ana Kňazovic sa narodila v Kovačici v roku 1950. Vyštudovala Fakultu politických vied, katedru diplomacie. Pracovala ako novinárka a popri tom aktívne maľovala. Vyrástla po boku svojho otca Jána Knjazovica vo svete maľby a stala sa jeho pokračovateľkou, avšak s osobitým, originálnym rukopisom. Známa je aj jej láska k zvieratám, ktoré sú jej veľkou inšpiráciou. Nemaľuje smutné témy, jej obrazy sú o živote a hlavne o láske. Svoje práce vystavila po celej Európe na viac ako 50-tich výstavách.
 
Nataša Kňazovic, Jánova vnučka a dcéra Any Kňazovic, sa narodila v roku 1977 v Belehrade. Vyštudovala Vyššiu Polytechnickú školu dizajnu a Fakultu pre obchod a manažment. Od raného detstva žije vo svete farieb a bola vychovávaná dvoma maliarmi – jej matkou Annou a dedkom Jánom, od ktorých získala najväčší dar – lásku k výtvarnému umeniu, k maľbe. Pokračuje v rodinnej tradícii a aj ona maľuje podľa rodinného motta „človek len srdcom dobre vidí“. Doteraz mala 38 samostatných výstav, zúčastňuje sa aj významných maliarskych podujatí insitného umenia v Európe. Od roku 2011 žije na Slovensku – v Detve.
 
foto
 
Kňazovicovci sa podpisujú srdcom: Ján jedným, Ana dvomi a Nataša tromi
 
Zimný sen z Dolnej zeme. Dňa 11. februára 2014 sa vo výstavnej sále Domu Matice slovenskej v Galante uskutočnilo otvorenie výstavy pod názvom Zimný sen z Dolnej zeme autoriek Márije Hlavati Pavelkovej a Márije Hlavati Krišanovej. Viac TU: http://www.matica.sk/trnavsky-kraj.phtml?program=51&module_action__0__id_ci=46569

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články