Občania Starej Pazovy proti prevádzky na spracovanie odpadu

Občania Starej Pazovy proti prevádzky na spracovanie odpadu
 
Včera popoludní takzvaná Biela budova v Starej Pazove bola primalá, aby prijala viac ako 500 občanov tejto obce, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas s výstavbou prevádzky na spracovanie odpadu na priestore terajšej odpadovej skládky. Protestné zhromaždenie, ktoré usporiadala skupina občanov, sa začalo o 16.00 hodine a za dve hodiny, na koľko mali zarezervovanú sieň, bolo počuť početné argumenty za a proti výstavby tejto prevádzky.
 
foto
 
Zhromaždenie viedol jeden z organizátorov tohto zhromaždenia Zdenko Vareca, ktorého si zvolili za predsedajúceho, a pri ňom bol jeden z ďalších organizátorov zhromaždenia Miroslav Drekić z neformálnej skupiny Za zdravú obec Starú Pazovu. Na zhromaždení sa zúčastnili aj dvaja odborníci, ktorí poznávajúc túto problematiku, nehovorili, že tento projekt treba a priori odmietnuť, ale že treba nadviazať dialóg s vedením lokálnej samosprávy. Potom sa do diskusie zapojil aj predseda Miestneho spoločenstva Stará Pazova Bogdan Miljević, ktorý ubezpečoval prítomných občanov, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí z tohto projektu a že za týmto stojí aj Ministerstvo pre energetiku a ochranu životného prostredia. Pán Miljević bol viackrát prerušovaný vo svojom opodstatňovaní o potrebe výstavby prevádzky na území staropazovskej obce, ale nakoniec opustil hovorňu a opustil zasadaciu sieň.
 
Po dlhšej diskusii zhromaždenie sa skončilo s uzáverom, že občania staropazovskej obce zorganizujú zbieranie podpisov na vypísanie referenda, na ktorom sa občania vyjadria, či sa zhodujú so zámerom lokálnych vrchností, aby sa stavala regionálna depónia v tomto prostredí alebo nie.
 
V neformálnom združení občanov Za zdravú Obec Starú Pazovu ešte skorej poukázovali na to, že v niektorých ďalších obciach v Srbsku už odmietli, aby takáto prevádzka bola vystavaná v ich najbližšom životnom okolí, akými sú mestá a obce Ćićevac, Pančevo, Subotica, Šabac, Kovačica, najsamprv pre hroziacu nebezpečnosť na zdravie ľudí a celkové poľnohospodárstva.
 
O tomto sa uvádza aj v denníku Blic, RTV, ale aj v iných lokálnych a regionálnych médiách.
 
 
 
 
Martin Prebudila

Komentárov  

0 #1 Ide o deponiu nebezbecneho odpaduKatka 2014-03-02 09:42
Pozor! Nejde o komunálnu, lež o prevádzku nebezpečného a animálneho odpadu. Je v tom výrazný rozdiel. Pán Miljević hovoril že nejde o spaľovňu odpadu, lež o fyzicko-chemický proces ničenia odpadu! Chcú, teda, použiť chemické procesy (pravdepodobne kyseliny) na odstránenie chemických čí iných látok. Pozemok, ktorý je na to určený v blískosti nemá ani studňu, ani potok, ani rieku na odvádzanie chemických látok.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články