Jedna smrť v Belehrade pre život slovenskej vojvodinskej literatúry

Jedna smrť v Belehrade pre život slovenskej vojvodinskej literatúry
 
V pondelok 10. marca 2014 v Združení spisovateľov Srbska v Belehrade na priliehavej slávnosti pazovskému rodákovi Miroslavovi Demákovi, poprednému slovenskému vojvodinskému spisovateľovi, udelili cenu Internacionálnej akadémie Ivu Andrića za knihu poviedok Jedna smrť v Belehrade. Kniha vyšla vo vydaní Mestskej knižnice v Novom Sade v rámci edície Prevodi, ktorej poslaním je prezentovať súčasnú tvorbu vojvodinských spisovateľov, ktorých materinskou rečou nie je srbčina, ako aj prezentovať prekladateľstvo ako vid tvorby ako aj významných prekladateľov.
 
foto
 
Miroslav Demák, Zdenka Valentová-Belić a Martin Prebudila Foto: Oto Filip
 
Na udeľovaní ceny prítomných najprv pozdravil predseda Združenia spisovateľov Srbska Radomir Andrić, a o diele Miroslava Demáka, samotnej akadémii a cene hovoril klasik moderného srbského romána Radomir Smiljanić, predseda Akadémie Ivo Andrić, podpredsedníčka prof. dr Darinka Vučinić, poetka a literárna kritička hovorila o Andrićovi a styčných bodoch medzi týmito dvomi spisovateľmi, básnik Predrag Bogdanović Ci, predseda komisie na udeľovanie ceny a člen akadémie, zdôvodnil rozhodnutie komisie. O knihe tiež hovorili básnik Martin Prebudila a Zdenka Valentová-Belić, ktorá spolu s autorom preložila knihu. Prítomným sa prihovoril aj Dragan Kojić, riaditeľ Mestskej knižnice a redaktor vydania.
 
Všetky poviedky uverejnené v knihe sú po prvý krát uverejnené v srbčine. Zbierka poviedok predstavuje výber z Demákovho prozaického diela pre dospelých. V nej sú obsiahnuté poviedky zo zbierok Švédske domky a Kráľom bude ten, ktorý sa vráti, taktiež dve poviedky v slovenčine uverejnené len časopisecky: na záver Bibulus zo Smirny a prvá titulná a najzaslúžilejšia za cenu Jedna smrť v Belehrade, bola exkluzívne napísaná pre toto vydanie a vydaná je pred svojou slovenskou obmenou.
 
Miroslav Demák je v slovenskej vojvodinskej literatúre prítomný vyše pol storočia.. Uverejnil dve zbierky poviedok (Z otvorenej dlane a Zverokruh), dve zbierky poviedok (Švédske domky a Kráľom bude ten, ktorý sa vráti) štyri knihy pre deti (O troch umelcoch, Trojhlavý drak Štefan, Husle a Tvorí chór), drámy pre deti a dospelých. Prekladaný je až do 10 jazykov, zaoberal sa novinárstvom a je publicistom, redaktorom, prekladateľom a vydavateľom. Získal ocenenia Neven, ceny časopisu Nový život a Zlatý odznak kultúrno-osvetového spolku Srbska.
 
Toto vydanie je významné predovšetkým z dôvodu, že neslovenským čitateľom v Srbsku prezentuje slovenského spisovateľa ako aj literárny kontext ktorému patrí a ocenenie je priamym dôkazom, že literatúra vojvodinských Slovákov predstavuje významný činiteľ v tvorbe kultúry tohto podnebia a navyše ešte stále žije a má čo povedať.
 
Zdenka Valentová-Belić

Komentárov  

+2 #1 Jedna smrť v BelehradeViera Benková 2014-03-11 17:46
Gratulujem autorovi Mirkovi Demákovi k internacionálnej cene Akadémie Ivu Andrića, ktorú včera prebral za svoju knihu próz preloženú do srbčiny Zdenkou Valentovou- Belićovou. Keby sme mali viacej odmených autorov z našej stále živej literárnej tvorby a neuzatváranie sa do úskych národnostných rámčekov kam nás hádže naša rozdrobenosť, a keby sa viacej obracali oči na to čo je našské a pôvodné, tvorivé a originálne a nie na to čo nám nanucujú iné a podenkové, minorné, boli by sme ešte pevnejší a uznávanejší...
viera benková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články