20 rokov festivalu DIDA a činnosti divadla Janka Čemana

20 rokov festivalu DIDA a činnosti divadla Janka Čemana
 
Oponu nahor tohtoročného pivnického a nášho festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov DIDA, na piatok 28. marca zdvihne predstavenie Opona nahor SVD z Báčskeho Petrovca. V sobotu sa najprv predstavia domáci ochotníci, ktorí v kolektívnej réžii nacvičili predlohu Olgy Ćosićovej Ústav pre nemanželské deti a pokračovať sa bude s hosťujúcim predstavením Príbehy o básňach bez plaču a spevu v réžii Nebojšu Milovanovića. V nedeľu 30. marca sú na programe 4 podujatia, z čoho dve divadelné predstavenia, jeden dokumentárno-hraný film a prezentácia vydavateľstva SVC. Po trojdňovej prestávke, s divadlom sa bude pokračovať od štvrtka 3. apríla a vyhodnotenie a záver festivalu bude v nedeľu 6. apríla.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Festival DIDA, ktorý vznikol v roku 1995 a pôvodne sa zameriaval na predlohy slovenských vojvodinských autorov, postupne menil svoje pravidlá a dnes sa už do súťaže môžu prihlásiť ochotnícke divadelné súbory všetkých kategórií s inscenáciami dolnozemských autorov a slovenských autorov v širšom zmysle slova. Ba dokonca aj neslovenských autorov. Iste aj vďaka tomu, Festival sa rozrastá. Pred bezmála 20 rokmi podujatie sa totiž začínalo s piatimi predlohami a dnes už má medzinárodný ráz a takmer trojnásobne väčší počet účinkujúcich súborov.
 
Najúspešnejšie predstavenie bude predstavovať festival DIDA v nasledujúcom ročníku na festivale Palárikova Raková v Čadci, Slovenská republika.
 
Vlaňajším víťazom boli Palančania, ktorí zahrali Život je čudo a za toto predstavenie autorka textu a režisérka Elena Hložanová získala i Cenu za nový inscenovaný text.
 
Predloha znázorňuje život dolnozemských Slovákov a vznikla na dielni Píšem, píšeš... ktorú ako jednu zo svojich akcií na podporu vzniku nových kvalitných dramatických textov usporadúva Ochotnícke divadlo Janka Čemana.
 
Každý festival prináša aj sprievodné akcie retrospektívneho, informačného, propagačného, výchovno-vzdelávacieho alebo iného rázu. V tomto jubilejnom roku v tých sprievodných podujatiach dôraz sa bude klásť na dvadsať rokov festivalu DIDA a činnosti divadla Janka Čemana z Pivnice.
 
Podujatie organizuje Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice.
 
Katarína Pucovská
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články