Voľby za nami, voľby pred nami

Voľby za nami, voľby pred nami
 
Na včerajších predčasných parlamentných voľbách v Srbsku vo všetkých našich slovenských prostrediach najväčší počet hlasov získala Srbská pokroková strana (SNS). Slovenské strany na voľbách nepochodili, avšak špekuluje sa, že z listiny SNS do parlamentu Srbska vchádzajú aj predstavitelia slovenského národnostného spoločenstva v Srbsku. Zistíme to čoskoro, keďže sa údajne, parlament a vláda v krátkej lehote formujú. Potom, vraj, ideme plnou parou do reforiem, ale že nevybočíme z európskej cesty. V tej dynamike, zrýchlene a čoskoro budú aj predčasné pokrajinské voľby. Avizovali to už dnes vysokí predstavitelia SNS a ich potrebu argumentovali volebným výsledkom vo Vojvodine, kde tiež presvedčivo zvíťazila SNS. Demokratická strana, ktorá v mnohých našich slovenských dedinách, podobne ako aj vo Vojvodine, doteraz mala výrazný primát, zrejme sklamala.
 
Na predčasných parlamentných voľbách v Srbsku sa zúčastnilo 53,12 % voličov z celkového počtu 6.728.170. Jednoznačným víťazom sa stala Srbská pokroková strana (SNS) pod vedením súčasného vicepremiéra Aleksandra Vučića. Podľa odhadov získala takmer 49 percent hlasov a mala by dosiahnuť absolútnu väčšinu v 250-člennom parlamente a získať 158 mandátov. Socialistická strana Srbska (SPS) končiaceho premiéra Ivicu Dačića získala 14 percent a 44 mandátov, opozičná Demokratická strana (DS) približne šesť percent a 19 mandátov. Do parlamentu by sa, s približne rovnakým počtom hlasov, mala dostať aj novozaložená Nová demokratická strana (NDS) bývalého lídra DS a dvojnásobného exprezidenta Borisa Tadića s 18 poslaneckých miest. Z menšinových strán do zloženia nového srbského parlamentu sa dostane Zväz vojvodinských Maďarov, ktorí bude mať 6 poslancov, 3 mandáty získa sandžacká SDA a dva mandáty Strana pre demokratické pôsobenie.
 
Predseda Zväzu vojvodinských Maďarov István Pastor očakáva pozvanie na rozhovor zo SNS o možnom participovaní tejto menšinovej strany v budúcej vláde a v parlamentnej väčšine. Predseda Slovenskej strany Ján Paul sa k SNS pridal ešte pred voľbami a dnes Aleksandrovi Vučićovi telegramom zablahoželal k víťazstvu.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #4 onéstrýčko 2014-03-31 09:57
To je brat môj namôjveru cca 360 000 eur. A kde míňa všetky tie peníze? A existuje neejaká revízia, alebo to bude až ked Pajtić onedlho skončí misiu?
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Anna Makanova končí v NRSNM a aj v APVIgor 2014-03-29 08:36
Veci sa vyvíjajú tak, že Anna Tomanova Makanová sa drži nechtami zubami v Narodnostnej rade Slovakov. Skončí velmi rýchlo aj ako podpredsedníčka zhromaždenia v APV. Preto jej len Narodnostná rada Slovakov zostava a vedomá si tejto veci robí všetko aby udržala sa poslednej moci. 10 rokov na funkciách jej nestačí chce silou mocou

V roku 2013 Anna Tomanova Makanka spravovala 41 MILIONOV dinarov. Preto sa nechce vzdať funkcie v NRSNM ikeď ma dalšie 3 v Demokratickej strane a je za to pekne platene okolo 235 000 din.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #2 Guest 2014-03-18 13:11
Ak aj do parlamentu vchádzajú aj "predstavitelia slovenského národnostného spoločenstva v Srbsku", oni tam možu predstavuvať ľem seba, a nie Slovakov v Srbsku.
"Vraj, ideme plnou parou do reforiem",a ako, to sa nehovorilo. A hlas sme dali ????, Je to mudre ????
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 čiliak čiky 2014-03-18 03:17
Pred nami sú čo nevidieť voľby do parlamentu Vojvodiny a na jeseň do Národnostných rád. Prevdepodobne sa dá očakávať, že "nejaké nové vetry budú duť". Niektorí skončia, iní zas prídu...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články