USKRS U KULPINU I DANI PETROVCA I KULPINA

USKRS U KULPINU I DANI PETROVCA I KULPINA
 
Povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru, Udruženje vinara iz Kulpina u nedelju 12. 04. 2009 u dvorcu Dunđerskih, organizuje manifestaciju "Uskrs u Kulpinu", odnsno degustaciju vina i kulena. Predsednik Udruženja, Mihal Dovičin, kaže da će osim iz Srbije, posetioci moći da degustiraju i vina iz Slovačke, Češke i Hrvatske, dok će kulene predsaviti proizvođači iz okolnih slovačkih sela. "Manifestacija počinje u 17 sati. Posle svečane dodele priznanja i diploma počinje zvanična degustacija vina i kulena.
Ova manifetacija samo je jedna od mnogih, koje se tokom godine organizuju na području opštine Bački Petrovac, najmanja vojvođanske opštine, od Novog Sada udaljene oko 20, a od Beograda oko 100 kilometara. Osim uskršnje manifestacije vina i kulena, ovom proizvodu, posvećena je još jedna manifestacija, koja se održava 24. maja, kada je ujedno i Dan Bačkog Petrovca, kaže direktorka opštinske Turističke organizacije, Ljuboslava Štrba i dodaje: "Na ovoj manifestaciji svi proizvođači kulena iznesu svoje zalihe na tržište. Tada počinje zvanična prodaja i organizuje se takmičenje za najbolji među najboljima. Naš kulen je najbolji u Srbiji, a kako smo zaštitili ime počeo je da osvaja i Evropu. Ko želi da se na vreme snabde, pozivamo ga da dođe na ovu manifestaciju."
U Kulpinu će se 11. jula, povodom Dana Kulpina održati i tradicionalna svadbarska manifestacija Svadba u Kulpinu. Kulturno-umetnička društva iz cele Srbije će pesmom i igrom prikazati svoje svadbarske običaje, a gosti iz inostranstva će svojim folklorom i izvodjenjem prikazati običaje iz svoje zemlje i način kako se nekad venčavlo. To što je interesantno za slovačku svadbu, jeste da mlada nosi na glavi venac koji je težine i pet kilograma, tako da je devojci stvarno trebalo hrabrosti da se uda. Svaku svadbu prate i torte, pa tako neće izostati ni izbor za najbolju poslasticu, a svadarsku proslavu upotpuniće i štandovi sa brojnim suvenirima i drugim lokalnim proizvodima.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články