Výstava kraslíc a jarných výzdob v Nadlaku

Výstava kraslíc a jarných výzdob v Nadlaku
 
Vo víkendové dni 29. a 30. marca 2014 v Nadlaku prebiehala 6. Medzinárodná výstava kraslíc a jarných výzdob. V duchu veľkonočných sviatkov a vítania jari Miestna organizácia Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v rumunskom Nadlaku, Kultúrno-vedecká spoločnosť Ivana Krasku a Spoločnosť pre edukáciu a kultúru v Nadlaku už šesť rokov v predveľkonočnom období organizujú toto zaujímavé podujatie, ktoré zhromaždí Slovákov z viacerých krajín. Na ňom sa aj v tomto roku zúčastnili vystavovatelia z našich vojvodinských slovenských prostredí: kvetinárstvo Floria, združenie MY a Anna Legíňová z Báčskeho Petrovca, Spolok žien Slovenka z Hložian a Spolok žien z Báčskej Palanky. Delegáciu viedla profesorka Anna Medveďová z Petrovca.
 
foto
 
Foto Anna Legíňová
 
foto
 
Anna Medveďová sa pozitívne zmieňuje o výstave, na ktorej sa zúčastňuje už viac rokov. Viac rokov je aj v čele delegácie vojvodinských Slovákov, resp. Sloveniek, ktoré sa v Nadlaku, okrem kraslicami, predstavujú aj rôznymi jarnými aranžmánmi a výzdobami zhotovenými rôznymi technikami a na rôznych ozdobných predmetoch, textíliách a sladkostiach.
 
foto
 
Anna Legíňová už 5 rokov za sebou očaruje návštevníkov nevšednou technikou prípravy vajíčok, tzv. dierčením, známym pod menom švinger, výrobou čipkovaných vajíčok. unikátov vyrobených z textílie, vosku, čokolády a iných prírodných materiálov.
 
foto
 
Iniciátorkou tohto nadlackého podujatia bola Anička Dováľová, ktorá sa v roku 2007 zúčastnila na výstave kraslíc v Selenči. Od roku 2008 v Rumunsku výstavu kraslíc a jarných výzdob pravidelne organizujú.
 
foto
 
Podľa slov našich účastníčok, pohostinnosť a srdečnosť organizátorov zaväzujú zúčastniť sa aj na ďalšom ročníku podujatia.
 
Katarína Pucovská
Foto Anna Legíňová

Komentárov  

+1 #1 RE: Výstava kraslíc a jarných výzdob v NadlakuV. Miškovicová 2014-04-01 12:16
Výstave kraslíc a jarných výzdob sa v mene Asociácie slovenskych spolkov žien zúčastnili členky Spolku žien Slovenka z Hložian a členky spolku pri MOMS z Báčskej Palanky. Ony sa predstavili ručne vyrobenými košíčkami z pleteného papiera, vajíčkami pripravenými tachnikou dekupaž a háčkovaním, ako aj inými veľkonočnými a jarnými suvenírmi. Organizáciu spolkov žien mala na starosti predsedníčka ASSŽ Viera Miškovicová.
Keď o dva týždne, na Kvetnú nedeľu, bude otvorená výstava kraslíc a jarných aranžmánov v Hložanoch, v organizácii Spolku žien Slovenka, bude to spätná návšteva členiek Demokratického zväzu Slovákov a Čechov z Nadlaku. Kraslice, medovníčky a ďalšie veľkonočné výšivky a výzdoby do Hložian prinesú Anna Dováľová, Mária Štefanková, Anna Kišová a Anna Rau Lehotská.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články