Miloš Zeman na dvojdňovej návšteve v Srbsku

Miloš Zeman na dvojdňovej návšteve v Srbsku
 
Na oficiálnej návšteve Srbska je prezident Českej republiky Miloš Zeman s manželkou a početnou delegáciou podnikateľov. Českého prezidenta včera uvítali za najvyššej štátnej pocty pred Palácom Srbska, po čom mal rozhovory s prezidentom Srbska Tomislavom Nikolićom. Česká delegácia dnes pricestovala do Vojvodiny, kde s pokrajinským premiérom Bojanom Pajtićom navštívila spoločnosť Mitas Ruma v Rume. Českí podnikatelia majú záujem investovať v Srbsku a pomôcť vytvoriť nové pracovné miesta.
 
foto
 
http://www.vojvodina.gov.rs
 
Na spoločnej tlačovej konferencii po včerajších rozhovoroch Nikolić sa poďakoval Česku za podporu Srbska v eurointegrácii pri čom podotkol, že nesúhlas v otázke Kosova nebráni Srbsku zveľadiť vzťahy s Českom. Nová vláda a parlament musia mať stratégiu ako pokračovať v rokovaniach s Prištinou, povedal Nikolić čo uvádza RTV.
 
Podľa Miloša Zemana Vláda v Belehrade teraz zápasí s viac ako 25% nezamestnanosťou. Úlohou českých firiem by malo byť investovať v Srbsku a vytvoriť nové pracovné miesta, povedal český prezident. "Ak každý štvrtý Srb je bez práce, vyvoláva to pochopiteľne určité napätie, tak sociálne, ako politická. A jediný spôsob, ako toto napätie zmierniť, je vytvoriť nové pracovné príležitosti," cituje Zemana Blesk.cz .
 
V Belehrade dvaja prezidenti podpísali dve memorandá - o porozumení medzi Ministerstvom energetiky Srbska a českým Ministerstvom priemyslu a obchodu, ako aj Memorandum o spolupráci ministerstiev zahraničia Srbska a Česka.
 
Český prezident Miloš Zeman navštívil Belehrad naposledy v roku 2002, vtedy ako predseda českej vlády.
 
Predseda vlády Vojvodiny Bojan Pajtić povedal, že začiatok práce prevádzky Mitas v Rume predstavuje korunu priateľstva srbského a českého národa a pripomenul, že vo Vojvodine žije aj česká komunita, a že Česká republika bola vždy dobrým priateľom Srbska a Vojvodiny.
 
Pozdravujúc vedenie a robotníkov spoločnosti Mitas, prezident Českej republiky Miloš Zeman vyjadril potešenie, že česká spoločnosť zamestnáva viac ako 550 ľudí, čo významne prispieva k zníženiu nezamestnanosti v Srbsku a Vojvodine.
 
Továreň na výrobu poľnohospodárskych a priemyselných pneumatík "Mitas" v Rume je jednou z kľúčových prevádzok skupiny Mitas. V roku 2012 česká spoločnosť do nej investovala takmer 100 miliónov českých korún (3,5 milióna eur) do rozšírenia výrobných kapacít a modernizácie strojov. V súčasnosti továreň vyrába 16 200 ton pneumatík ročne a zamestnáva viac ako 550 ľudí. Bývalý srbský výrobca pneumatík "Rumaguma" sa stal roku 2008 súčasťou skupiny Mitas. Uvádza portál vojvodina.gov.rs .  
 
KP

Komentárov  

0 #2 novinarka 2014-04-02 16:39
Priateľovi vďaka za postreh. Opravila :-)
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Guest 2014-04-02 10:27
Pani Katarína:
Nemal by pán Zeman, český prezident,
povedať, že "Úlohou č e s k ý c h
firiem by malo byť investovať v Srbsku..."
Priateľ
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články