Spolužitie a spolupráca Slovákov a Srbov

Rozprávka o najstaršom novosadskom gymnáziu - Gymnáziu Jovana Jovanovića Zmaja, založeného 1810, je na svoj spôsob rozprávkou o našom trvaní na týchto priestoroch. O trvaní aj Srbov, ale predovšetkým Slovákov a iných národov a národnostných spoločenstiev, ktorých je vo Vojvodine 27. Medzi prvými, najdôležitejšími a najznámejšími riaditeľmi tohto gymnázia, boli: Pavel Jozef Šafárik, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Djura Daničić... V prvom rade však a predovšetkým, treba podčiarknuť, že prvým riaditeľom bol Slovák Pavel Jozef Šafárik. Starším gymnáziom v Srbsku je iba Karlovecké gymnázium, založené roku 1791, kde až prvý štyria riaditelia boli Slováci: Ján Gros, Andrej Volný, Karl Rumy a Pavel Magda: http://www.kulpin.net/o-kulpine/historia/metropolita-stratimirovic.

 

Busta P . J. Šafárika v aleji velikánov v kulpínskom parku (Foto Martin Pucovský)


Busta P . J. Šafárika v aleji velikánov v kulpínskom parku (Foto Martin Pucovský)

 

Pavla Jozefa Šafárika do Nového Sadu uviedli priatelia, kde prišiel v roku 1819 ako 24-ročný. Srbský metropolita, kulpínsky rodák a patronát gymnázia Stefan Stratimirović ho zvolil za svojho prvého riaditeľa novosadského srbského pravoslávneho gymnázia. Na gymnáziu, ktoré malo v tom čase približne dvesto žiakov, Šafárik bol medzi profesormi jediným Nesrbom a jediným evanjelikom. Píše Ján Jančovic: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/3330-pavol-jozef-afarik.

 

Aj na tieto témy sa bude hovoriť na medzinárodnej konferencii "Slováci a Srbi - história a súčasnosť", ktorá bude prebiehať 9. mája 2014 v Novom Sade. Tematicky by mala zachytiť čo najviac stránok stáročného spolužitia a spolupráce Slovákov a Srbov. Na záver by mala byť prijatá deklarácia, ktorá by mala zhrnúť súčasný stav a nastoliť niečo, čo by mohlo smerovať k tomu čo je potrebné urobiť aby Slováci v Srbsku aj naďalej zostali "zelenou vetvou slovenského národa v zahraničí". Na konferencii sa zúčastní aj slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a záštitu nad konferenciou prevzali predsedovia vlád Slovenska a Srbska.


O konferencii viac TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/6803-slovaci-a-srbi-historia-a-suasnos

 

Organizátormi konferencie sú Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, Matica slovenská v Srbsku a Slovenská evanjelická a. v. cirkev v Srbsku a bude sa konať pod záštitou predsedov vlád Republiky Srbsko a Slovenskej republiky.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články