Perličky minulosti Slovákov a Viery Benkovej

Naša popredná a tvorivá poetka, spisovateľka Viera Benková, ktorá sa 23. apríla v tomto roku dožila vzácneho životného jubilea, svoju tvorivosť prejavila aj v minulom roku, keď už či ako autorka alebo zostavovateľka účinkovala vo vytváraní až 4 kníh – zdôraznil literárny kritik Samuel Boldocký na predvčerajšom literárnom večierku venovanom životnému jubileu Viery Benkovej a prezentácii jej najnovšej knihy Perličky minulosti. V mene Miestneho odboru Matice slovenskej v Báčskom Petrovci prítomných úvodom privítala predsedníčka MOMS a MSS Katarína Melegová - Melichová a o životnej a tvorivej púti sa s jubilantkou rozprával Jaroslav Čiep.

 

V. Benková a dievčenská skupina petrovského gymnázia s vedúcou A. Medveďovou


V. Benková a dievčenská skupina petrovského gymnázia s vedúcou A. Medveďovou

 

„Chceme sa pokloniť jej dielu, ktoré vyviera z tejto našej roviny, z tohto nášho Petrovca a ktoré sa poväčšine týka všetkých nás vojvodinských Slovákov," povedala Katarína Melegová - Melichová a dodala, že sa zároveň klaňajú aj matičiarke Viere Benkovej.

 

Profesor Samuel Boldocký prečítal svoju recenziu k najnovšej jubilantkinej knihy

 

Profesor Samuel Boldocký prečítal svoju recenziu k najnovšej jubilantkinej knihy, ktorú si možno prečítať TU: Recenzia: Perličky minulosti.

 

Redaktor Hlasu ľudu Jaroslav Čiep úvodom voľného rozhovoru s jubilantkou podčiarkol, že táto naša úspešná a dodnes nanajvýš aktívna spisovateľka, získala početné ocenenia

 

Redaktor Hlasu ľudu Jaroslav Čiep úvodom voľného rozhovoru s jubilantkou podčiarkol, že táto naša úspešná a dodnes nanajvýš aktívna spisovateľka, získala početné ocenenia: Republikovú cenu Neven, Pamätnú medailu Obce Báčsky Petrovec, Cenu Spolku vojvodinských spisovateľov, Cenu Vydavateľstva Kultúra, Cenu Ondreja Štefanka a početné literárne ceny.

 

Na otázku „Ako je v súčasnosti nosiť sedem a pol krížikov na vlastnom chrbte?" Viera Benková duchaplne odpovedala, že si pred príchodom na literárny večierok bola upraviť vlasy, ale nie kvôli sebe, ale kvôli prítomným. Kaderníčka vraj vtipne poznamenala, že jej predsa trochu vlasy vypĺzli, na čo v rovnakom žartovnom tóne duchom mladá 75-ročná naša literátka odpovedala: „Dobre, že vlasy. Dobre, že nie rozum."

 

Dievčenská skupina petrovského gymnázia, ktorá už získala vysoké republikové ocenenia, krásne zaspievala dvojhlasne a trojhlasne

 

Dievčenská skupina petrovského gymnázia, ktorá už získala vysoké republikové ocenenia, krásne zaspievala dvojhlasne a trojhlasne a vedúca Anna Medveďová sa s poľutovaním ospravedlnila, že štvorhlasne zaspievať nemohli, keďže je štvrtá členka tejto skupiny momentálne chorá. Zvukovú ilustráciu ich spevu ako aj spevu Ľudmily Berediovej - Stupavskej si možno vypočuť TU:

 

 

„Perličky“ z knihy: Samuel Tešedík, hospodársky reformátor, František Kýček, petrovský kapelník a Čertuvalá  prečítala Miluška Anušiaková - Majerová


„Perličky" z knihy: Samuel Tešedík, hospodársky reformátor, František Kýček, petrovský kapelník a Čertuvalá prečítala Miluška Anušiaková - Majerová.

 

Ďalšie dve „perličky“ z knihy Perličky minulosti: Dávny Petrovec a Tajomné rapkáče prečítala Viera Dorčová - Babiaková


Ďalšie dve „perličky" z knihy Perličky minulosti: Dávny Petrovec a Tajomné rapkáče prečítala Viera Dorčová - Babiaková.

 

Čestný predseda MSS Rastislav Surový zablahoželal jubilantke a odovzdal jej monografiu Kysáča


Čestný predseda MSS Rastislav Surový zablahoželal jubilantke a odovzdal jej monografiu Kysáča.

 

Katarína Pucovská prečítala báseň Daniela Pixiadesa Chrám. Autor ju venoval dávnej kamarátke Viere Benkovej


Katarína Pucovská prečítala báseň Daniela Pixiadesa Chrám. Autor ju venoval dávnej kamarátke Viere Benkovej a možno si ju prečítať TU: Chrám.

 

Predsedníčka petrovských žien Mária Gašparovská s vďakou hovorila o jubilantke, ktorá vždy ochotne podporovala aktivity ich spolku


Predsedníčka petrovských žien Mária Gašparovská s vďakou hovorila o jubilantke, ktorá vždy ochotne podporovala aktivity ich spolku.

 

Ľudmila Berediová - Stupavská zaspievala starodávnu pieseň, ktorú ju naučila jej babka

 

Ľudmila Berediová - Stupavská zaspievala starodávnu pieseň, ktorú ju naučila jej babka.

 

Perličky minulosti Slovákov a Viery Benkovej

 

Oslávenkyni blahoželal aj maliar Michal Hasík, výtvarník Milan Vereš, ev. farár Vladislav Ivičiak, petrovský richtár Ján Rybovič a ďalší a prečítané boli aj početné gratulácie, medzi iným aj predsedu Spolku slovenských spisovateľov Miroslava Bielika.

 

Perličky minulosti Slovákov a Viery Benkovej

 

Viera Benková sa narodila 23. apríla 1939 v Báčskom Petrovci, kde i teraz žije ako spisovateľka a novinárka na dôchodku.
Mnogaja leta, pani Vierka!

 

Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

0 #2 Prianie k životnému jubileuViera Benková 2014-05-03 19:12
vdaka pán Šefčík, ak neustanem a múzy ma, ako spomínate, budú ešte kopať hádam sa to krásne slovo ešte dotane medzi tých, ktorým je určené, k čitateľom. Vdaka za krásne prianie, vbenková
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 prianie k životnému jubileuJuraj Šefčík 2014-05-03 10:30
:roll: Ktosi povedal, že netreba ľudský vek merať časom, ale tým, čo po ňom zostáva. Osobne si myslím, že to možno pripodobniť aj k majsterke slova, jubilantke Vierke Benkovej. Keďže sa jej čas ešte nenaplnil, prajem do ďalšieho času hojnosť Božieho požehnania na zdraví duše i tela a množstvo kopancov múz, aby jej pero nevyschlo.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články