STAROBINEC V ŠÍDE

STAROBINEC V ŠÍDE
 
Starostlivosť o starých ľudí je v našej krajine ešte vždy na margináliách spoločenských dianí. Iba v málopočetných prostrediach doriešili výpuklý problém ubytovania starších a nevládnych osôb v špeciálnych starobincoch. Tieto domy pre starých ľudí kapacitami ešte vždy nepostačujú . Preto nie div, že sa aj súkromný úsek začína zaujímať o poskytovanie služieb starostlivossti a o otvorenie útulkov pre starých spoluobčanov. Prvý sukromný starobinec prednedávnom už aj otvorili v Šíde.
Majitelia kúpili jeden dom, adaptovali ho a v ňom otvorili Dom pre starých. Objekt má 6 dvojlôžkových izieb a v ňom možno ubytovať 12 osôb. Okrem ubytovacej časti je tam aj spoločenská miestnosť, kde chránenci môžu pozerať televíziu, hrať hry alebo sa spolu baviť na nejaký iným spôsobom. V každodennej ponuke tohto súkromného ubytovacieho objektu sú 4 jedlá, káva, ovocie a pravidelná lekárska kontrola. Starobinec je otvoreného tipu, čo znamená, že sú dovolené denné návštevy a chránenci, keď im to zdravotný stav dovoľuje, cez deň taktiež môžu voľne navštevovať svojich priateľov alebo rodinu.
To, čo je novinkou a zaujímavosťou, je že v rámci objektu plánujú otvoriť aj denný pobyt pre staršie osoby. Čiže staré a osamelé osoby tam ráno prídu, strávia deň v spoločnosti podobných vekových kategórií občanov a večer odídu do svojich domov. Denný pobyt zahŕňa dve jedlá, zabezpečenú lekársku starostlivosť, kúpanie a organizované voľné aktivity.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články