Odkiaľ sme prišli a kde sme dnes

Veľká medzinárodná konferencia "Slováci a Srbi - história a súčasnosť", ktorá prebiehala včera v Zhromaždení Vojvodiny v Novom Sade, mala za cieľ poukázať na historické aspekty spolunažívania dvoch národov na týchto priestoroch a zmapovať súčasný stav slovenskej menšiny v Republike Srbsko. Konferencia sa začala spievaním hymny Slovenska a Srbska a čítaním listu podpory predsedu vlády Slovenska Roberta Fica. Toto medzinárodné zhromaždenie podporili vlády Republiky Srbsko a Slovenskej republiky a osobnou účasťou aj slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák. Najvyšší predstavitelia pokrajinskej moci sa tiež zúčastnili na podujatí, avšak vystala účasť vysokých predstaviteľov Vlády Srbska.

 

Foto: vojvodina.gov.rs


Foto: vojvodina.gov.rs

 

Hymny zaspieval zbor novosadských „šafárikovcov“ pod taktovkou Miliny Sklabinskej (Foto: vojvodina.gov.rs)


Hymny zaspieval zbor novosadských „šafárikovcov" pod taktovkou Miliny Sklabinskej (Foto: vojvodina.gov.rs)

 

Organizátormi konferencie boli Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku (NRSNM), Matica slovenská v Srbsku (MSS) a Slovenská evanjelická a.v. cirkev v Srbsku (SEAVC). Prítomných privítala podpredsedníčka Zhromaždenia Vojvodiny a predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová, ktorá vyjadrila potešenie nad tým, že sa konferencia koná presne v Deň Európy a Deň víťazstva nad fašizmom. Zdôraznila dôležitosť možnosti uskutočňovania práv menšín a ich spoluprácu v zachovaní identity.

 

Biskup SEAVC Samuel Vrbovský, predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová a predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová (Foto Andrej Meleg)


Biskup SEAVC Samuel Vrbovský, predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová a predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová (Foto Andrej Meleg)

 

Predseda zhromaždenie Vojvodiny István Pásztor zablahoželal slovenskej komunite na intelektuálnej sile, pôsobení a schopnosti byť nielen účastníkom, ale aj iniciátorom takej významnej konferencie, ktorú podporili vlády a premiéri dvoch krajín.


"Myslím si, že je to dôkazom toho, že je slovenské spoločenstvo silné a rozhodné zachovať si svoju identitu a že dnešnou konferenciou sa má zistiť aj jeho súčasná pozícia. Odkiaľ sme prišli a kde sme dnes, ale nie s ambíciou žiť v krásnej minulosti alebo horekovať nad zlou situáciou, ale z pozície pozerania sa do budúcnosti a hľadaním opory v tom, čo je pre menšiny najdôležitejšie. A to je model života, v ktorom sa menšinová komunita neuzaviera, lež sa stáva neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti, pričom však udržiava ba aj posilňuje vlastnú identita," povedal Pásztor .

 

Bojan Pajtić, István Pásztor a Igor Furdík


Bojan Pajtić, István Pásztor a Igor Furdík

 

Premiér Vojvodiny Bojan Pajtić zhodnotil, že je Európska únia najväčším mierovým projektom v histórii, tiež aj projektom ktorý zaručuje pokojné spolužitie rôznych národností žijúcich na území Európy. Je aj dobrým príkladom pre Vojvodinu a koexistenciu 26 etnických komunít v tejto oblasti, ktoré po celé stáročia spoločne pracujú, vzdelávajú sa, priatelia, sobášia sa, spoločne oslavujú . „Avšak, dnes, v roku 2014, prišla taká historická chvíľa, že sú tieto hodnoty ohrozené," povedal Pajtić a zdôraznil, že táto konferencia je o to významnejšia, pretože sa na nej hovorí práve o hodnotách spolužitia a vzájomného obohacovania sa. „Slováci a Srbi sú odkázaní jedni na druhých a storočia za nami svedčia, že vieme žiť nie vedľa seba, ale spolu navzájom, " zdôraznil predseda pokrajinskej vlády Bojan Pajtić.

 

Práca v paneloch


Práca v paneloch

 

Riaditeľka úradu pre ľudské práva a práva menšín Srbska Suzana Paunovićová zhodnotila, že sa v našej krajine veľa urobilo v otázke menšinovej politiky a vytvorenia kvalitného právneho rámca, o čom svedčia pozitívne správy rôznych európskych komisií a delegácie. Podotkla však, že ešte vždy existuje priestor na vylepšenie.

 

Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík pozitívne zhodnotil vývoj vzťahov medzi Srbskom a Slovenskom, pričom zdôraznil dôležitosť úlohy, ktorú zohráva slovenské spoločenstvo v Srbsku. Podčiarkol, že je vzťah k etnickým komunitám významným faktorom na ceste Srbska do EÚ.

 

Foto Andrej Meleg

 

V úvodnej časti konferencie podporu takémuto zhromaždeniu vyjadrila aj Leslie Hess, vyššia poradkyňa pre ľudské práva a zákaz diskriminácie OBSE a Aleksandra Vujićová, projektová manažérka Rady Európy úradu v Belehrade.

 

Foto Andrej Meleg

 

Počas celodennej konferencie usporiadaných bolo päť tematických panelov, hovorilo sa o právnych rámcoch postavenia menšiny, a medzištátnej srbsko-slovenskej spolupráci v oblasti menšinovej politiky, tradícii spolužitia Slovákov a Srbov, kultúre a vzdelávaní a náboženskom živote Slovákov v Srbsku.

 

Foto Andrej Meleg


Schválené bolo Memorandum medzinárodnej konferencie Slováci a Srbi – história a súčasnosť a uzávery tematických panelov. Všetky referáty vyjdu tlačou v Zborníku prác.


Na záver konferencie sa prihovoril aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Vyjadril vďaku za to, že slovenská menšina v Srbsku si už viac ako 260 rokov udržiava svoju identitu, zachováva a rozvíja svoj jazyk, kultúrne tradície a náboženskú vieru. Po konferencii minister Lajčák spoločne s Istvánom Pásztorom usporiadali tlačovú konferenciu. „Keď ide o harmóniu a toleranciu v spolužití rôznych národov, Vojvodina môže slúžiť ako model pre celú Európsku úniu," – zhodnotil Miroslav Lajčák a dodal, že sa o tom musí viac hovoriť a viac vedieť.

 

Miroslav Lajčák

 


Miroslav Lajčák

 

Na brífingu usporiadanom po konferencii minister Lajčák blahoželal Zhromaždeniu Vojvodiny na serióznej práci v zlaďovaní pokrajinského štatútu s Ústavou Srbska a podčiarkol, že je to prejavom zodpovednosti a politickej múdrosti.


"Slovensko môže pomôcť Vojvodine v snahe priblížiť sa k európskym štandardom a vo využívaniu európskych fondov, ktoré sa už teraz núkajú," povedal Lajčák.


István Pásztor dodal, že Lajčáka poinformoval o dosiahnutých výsledkoch na úprave Štatútu Vojvodiny a vypracovaní zákonov o financovaní pokrajiny, príslušnostiach Vojvodiny, ako aj zákona o národnostných radách.Vyjadril presvedčenie, že republikový parlament čoskoro schváli návrhy k zákonu o národnostných radách, ktoré umožnia na jeseň zrealizovať voľby do týchto orgánov menšinových samospráv. "Lajčák bol veľmi otvorený a ústretový, zvlášť v súvislosti s podporou slovenskej vlády a ich inštitúcií v zaškolení a uschopnení našich ľudí a inštitúcií pre európske integrácie," povedal Pásztor.

 

Usporiadanie konferencie finančne podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Katarína Pucovská
Foto Andrej Meleg


Podobné články:
Slováci a Srbi - história a súčasnosť
„Slovenský" víkend

 

Komentárov  

+5 #11 RE: Odkiaľ sme prišli a kde sme dnesPlachtinsky 2014-05-12 11:56
Myslím si, že konferencia bola o ničom. Žiadna výpovedná hodnota. Nula bodov: na toto Slovensko dalo peniaze? A čo platilo vlastne? Priestory dal odchádzajúci Pajtić zadarmo. Drobné pohostenie? Honoráre pre predseníčku NRSNM? Obyčajní ľudia z konferencie nemajú žiaden osoh, a tak sa mi vidí, že "elita" si prihreje polievočku.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #10 suprotno sa demokratskim tekovinamaRade Veljanovski. 2014-05-11 20:43
Nacionalni saveti su svoju ulogu osnivača vremenom zamenili ulogom vlasnika nad medijima nacionalnih manjina, što je u potpunosti suprotno sa demokratskim tekovinama evropskih zemalja i uopšte sa standardima demokratskog medijskog sveta koje smo prihvatili, smatra profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Rade Veljanovski.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #9 Tí tam je boli maskeSlovák 2014-05-11 20:41
Pani Vierka aj ja by som súhlasil s Vami keby som tam nebol.

Pustila ich tam lebo ich potrebovala aby to dalo väčší význam. Títo jej to z radosťou urobili. Teraz keď loď tonie potrebný sú jej všetci. A teraz nastane NAPLATA DUGA. Slováci ktorí dostali peniaze POJDU S ŇOU a budu ju chváliť.

Niektorý matičiari si dali aj Pajtića na svoje profili stránky. To úž vôbec nechápem kam MATICA SPEJE. Či nevidia že DS tonie a nebude viac pri moci.

Biskup verejne podporil pani Makanovej listinu a kresťanov navádzal aby ju volili. Za to dostal projekty. Pani Melegová je jej isto po uši zadlžená cez DS a fondy matica dostavala veľa veľa peňazí.

Citovanie viera:
Slovensko financovalo a Slovensko aj rozhodlo kto bude organizator konferencie. Keby bolo podla Makanovej, tak by tam sedeli len jej ľudia. Nepustila by tam maticu a cirkev lebo sa za to dostavali aj peniaze
Nahlásiť administrátorovi
+6 #8 Národnostná rada kontroluje Hlas LuduPresburger 2014-05-11 20:34
"Samim tim što su osnivačka prava kod Nacionalnog saveta, oni su nadležni da imenuju glavnog urednika i članove nekih tela koja kontrolišu dotične medije, a samim tim imaju i formalni i neformalni uticaj na te medije što se manifestuje tako da konkretno kažu šta i kako treba da se objavi ili šta treba prećutkivati. Ponekad samo nude neke odgovore, pa onda novinar ili urednik treba da shvati šta to znači. Ja vidim u tom smislu pritisak na medije u Vojvodini, pre svega na medije nacionalnih manjina", objašnjava Presburger.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #7 Ak máš guľe, tak sa predstav vlastným menom!!!Michal Čiliak 2014-05-11 20:17
Poprosil by som "persónu", ktorá sa o tomto stretnutí zmienila pod menom "Čiliak", ak má na to "guľe"...aby uviedla svoje krstné meno a priezvisko a aby si uvedomila, že na tomto svete nežije sama!
Ďakujem na porozumení a chápavosti! ...Michal Čiliak
Nahlásiť administrátorovi
-1 #6 príkazviera 2014-05-11 19:17
Slovensko financovalo a Slovensko aj rozhodlo kto bude organizator konferencie. Keby bolo podla Makanovej, tak by tam sedeli len jej ľudia. Nepustila by tam maticu a cirkev lebo sa za to dostavali aj peniaze
Nahlásiť administrátorovi
+2 #5 Biskup v politike?Rybár 2014-05-11 18:23
Odkedy je biskup SEAVC Samuel Vrbovský v politike?
Nie je cirkev oddelena od moci a politiky?

Predsedníčka Anna Tomanova Makanova mení svoje práve ruky veľmi rýchlo a často.
Najprv to bol pán Valentík a pán Čanji, potom pani Ljudmila Berediova-Sutpavska a pani Zolňanová, potom slečna Sklabinská a pani redaktorka Dorčová. Teraz pani Melegová a biskup Vrbovsky.

Asi niektorí z našej slovenskej elity nevidia že DS demokratická strana stratí aj vo Vojvodine a zbytočná je kolaborácia so stranou ktorá stratí všetko.
Kde sa potom po prehre pridajú? Ku komu k SNS? Neviem?
Nahlásiť administrátorovi
+2 #4 musim sa smiaťSlovák 2014-05-11 12:37
Ak si pozriete detailnejšie fotografie
napr prvú uvidíte ako sa dobre sedí v tróne pánovi fararovi Vrbovskemu a predsednički Melegovej. Dokonca sa im to páči.
Pači sa mi tento postup, že predsedníčka Tomanová každého koho pustila do sedla Trónu dala pocítiť ako je dobre byť na moci.
Zaujímava je aj fotografia 9 kde pani Makanová zíva. Fotografija 8 je vydarená lebo hlavy pana Čanjiho a Valentika dočaruju tajomstvo konferencie.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #3 Isté tvareČiliak 2014-05-11 11:55
Stále isté tváre a falošné úsmevy už 10 rokov! Nastal čas na poriadnu zmenu. Slováci vo Vojvodine s úsmevov a konferencii nemôžu žiť!
A k tomu treba pridať ešte prázdne sľuby.
Kto má oči ten vidí.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #2 Čo na to povedaťĽubor 2014-05-11 11:34
Vypadá to tak že išlo o kampaň pred voľbami do AP Vojvodiny a do Rady Slovákov. Asi posledný výkrik do tmy pre zvyditelnenie.
V čele Demokraticka Strana predseda Pajtić, prof. Dragoslav Petrović , predsednička Anna Tomanová Makanová, Martin Zloch, Pavel Marčok, bratia Čanjovci a Vali a ostatní.

Niečo sa deje vo Vojvodine? Dufam ze nastanu zmeny aj v Slovenskej komunite a to coskoro.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 Sme tu a nie nam je ruzovoucastnik konferencie 2014-05-11 11:26
Cela konferencia vyzerala umelo a vopred instruovane. Hovorilo sa ze bude diskusia a nakoniec nebola ZIADNA DISKUSIA..
Profesori dostali honorare a rychlo sa rozbezali.

Cital sa memorandum o zaveroch skorej ako sa konferencia zakoncila. Cize pripravene vsetko vopred.

Slovenski novinari sa pytali ci je tak vsetko super ako sa tu hovori a nakoniec zistili holu pravdu ze jedno sa hovori a REALITA je INA.

Ze oni nevedeli ze mame aj nejake problemy ze Vlada nam dava 330 000 eur rocne pomoc tak si mysleli ze mi tu ZIJEME SUPER RUZOVO.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články