Voľby do národnostných rád v októbri?

„Po zmenách a doplnkoch zákona o národnostných radách národnostných menšín na rokovací program Národného zhromaždenia Srbska sa dostanú aj kompetencie menšinových samospráv," vyhlásil predseda poslaneckej skupiny Zväzu vojvodinských Maďarov Bálint Pásztor. Pripomenul, že Ústavný súd Srbska ešte v januári spochybnil dva články tohto zákona a osem článkov vyhlásil za čiastočne neústavné. Podľa názoru Bálinta Pásztora, je dôležité vytvoriť podmienky na to, aby sa v októbri zorganizovali voľby do národnostných rád podľa nových zákonných predpisov.

 

Voľby do národnostných rád v októbri?

 

Podľa zdôvodnenia Bálinta Pásztora novinkou v navrhnutom zákone je možnosť organizovania mimoriadnych volieb do Národnostných rád, zmena predpisov v zápise do menšinových voličských zoznamov ako aj rozhodnutie, podľa ktorého by voľby do národnostných rád organizovala Republiková volebná komisia.


Pásztor vo vyhlásení pre maďarskú agentúru MTI podotkol, že sa podľa názoru sudcov Ústavného súdu vyššie kompetencie národnostných rád môžu opätovne uviesť, avšak článok, ktorý to definuje si vyžaduje pozmenenú formuláciu.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články