Humanita

Celé Srbsko sa zapojilo do akcie zbierky potravín a odevu pre občanov postihnutých povodňami. Pomoc pre ohrozené územia v Báčskom Petrovci možno každodenne priniesť do Červeného kríža, Kulpínska 13 v čase 10-16 h. Občania, ktorí môžu dočasne ubytovať evakuovaných z ohrozených území sa môžu prihlásiť v budove zhromaždenia obce. Humanitárne zbierky sa konajú aj vo všetkých miestnych spoločenstvách Báčskopetrovskej obce. V Kulpíne pomoc možno priniesť do Domu kultúry, kde v miestnostiach mládežníckeho združenia Terra pracujú aktivisti červeného kríža, mládežníckeho združenia, združenia žien, základnej školy, členovia rady MS, miestnej kancelárie... Akcia bude prebiehať aj zajtra v čase 8-18 h.

 

Odozva občanov Kulpína bola veľká (Foto Martin Pucovský)


Odozva občanov Kulpína bola veľká (Foto Martin Pucovský)

 

Kulpínčania prinášali potraviny, odev, deky, hygienické prípravky... (Foto Martin Pucovský)


Kulpínčania prinášali potraviny, odev, deky, hygienické prípravky... (Foto Martin Pucovský)

 

Veľkú humanitu prejavili aj obyvatelia ostatných obcí a miestnych spoločenstiev obývaných Slovákmi. Veľké množstvo humanitárnej pomoci bolo zozbieranej aj v Kysáči, Kovačici, Starej Pazove, kde aj ubytúvajú osoby zo zaplavených území. Dobanovský Slovenský dom tiež otvára dvere pre evakuovaných, ktorých počet stále narastá.


Hala Pionir v Belehrade pripravená pre obyvateľov zaplavených území


Hala Pionir v Belehrade pripravená pre obyvateľov zaplavených území


Srbsko už tretí deň bojuje s najhoršími záplavami za posledných najmenej 120 rokov. So živlom zápasia tisíce dobrovoľníkov, policajtov i vojakov za pomoci helikoptér. Povodne viedli k masovým evakuáciám rozsiahlych oblastí a zanechali desaťtisíce ľudí bez elektrickej energie. Podľa najnovších správ nateraz je vysídlených 16300 osôb a evakuácia prebieha v Obrenovci, Bariči, Šapci, Sriemskej Mitrovici, Šíde, Ube a v Požarevci.


Záplavy si vyžiadali aj obete na životoch.


Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články