Od konopí po rubáč...

Víťazom 44. Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj... v kategórii tancov sa stal folklórny súbor SKC P. J. Šafárika z Nového Sadu, druhé miesto obsadila mladšia tanečná skupina KOS Jednota z Hložian a tretie folklórny súbor SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy. Najkrajšie zaspievali Jánošíčanky, na druhej priečke sa umiestnili Vojlovičanky a na tretej dievčenská spevácka skupina KOS Jednota z Hložian. Z orchestrov, ktoré súťažili iba dva, o niečo lepšie zahral SKOS Detvan z Vojlovice a druhé miesto patrí orchestru Rosička z Kovačice. To, čo ešte poznačilo tento 44.-tý ročník najmasovejšieho podujatia Slovákov v Srbsku, je pomerne chladné počasie a dážď, ktorý sa zlial na záver večierka. Ten rozohnal publikum z večerného koncertu tanečných súborov, ktorý prebiehal v hložianskom amfiteátri. Mnohí, z tých, ktorí zostali, otvárali dáždniky a neoľutovali, lebo videli v akcii dva z troch odmenených tanečných súborov ako i vynikajúce výkony hostí - súboru Vila z Nového Sadu a Bukovinky zo slovenského Braväcova. Úhrne 166 fotografií z tohtoročného 44. Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj... si možno pozrieť v našej galérii na: http://www.kulpin.net/galeria/category/14-tancuj-tancuj-2014

 

Laureátmi 44. folklórneho festivalu Tancuj, tancuj... sú novosadskí Šafárikovci (Foto Martin Pucovský)


Laureátmi 44. folklórneho festivalu Tancuj, tancuj... sú novosadskí Šafárikovci (Foto Martin Pucovský)

 

Od konopí po rubáč...

 

Od konopí po rubáč...

 

Folklórny súbor SKC P. J. Šafárika z Nového Sadu na obecenstvo a porotu zapôsobil dynamickou rozprávkou pod názvom Od konopí po rubáč, ktorej autor Ivan Slávik je zároveň i umeleckým vedúcim. Porota rozhodla, že druhé miesto pripadne mladšej tanečnej skupine KOS Jednota z Hložian za pásmo Pod oblok, pod ktoré sa ako autor a umelecký vedúci podpísal Jaroslav Kriška. Tretie miesto obsadil folklórny súbor SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy. Vystúpil s choreografiou Veje vetrík, veje, po ovsenom KLASE, umeleckého vedúceho Zlatka Rumana.

 

Tak ako obvykle, aj teraz koncert speváckych skupín a ľudových orchestrov usporiadali v miestnom Dome kultúry. Víťazné prvé miesto vyspievala dievčenská skupina SKUS Jánošík z Jánošíka. Druhé miesto obsadila ženská spevácka skupina SKOS Detvan z Vojlovice a tretie dievčenská spevácka skupina KOS Jednota z Hložian. Súťažne vystúpili iba dva ľudové orchestre. Podľa mienky poroty trochu lepšia bola muzika SKOS Detvan z Vojlovice, ktorá získala titul víťaza, takže druhé miesto patrí orchestru Rosička z Kovačice.

 

Hudbu a spev posúdila odborná porota v zložení: Juraj Ferík, Jarmila Juricová-Stupavská a Ervin Malina. Druhú porotu, ktorá ohodnotila výkony tanečníkov a v kroje boli: choreografi Tatiana Kriváková-Amidžićová a Milorad Lonić, tiež etnológovia Vlasta Vinkovičová a Marijan Pavlov; špeciálnu cenu za autentickosť udelili Folklórnemu súboru SKUS Jánošík.

 

Tohtoročný 44. Festival ľudových tanečných a speváckych skupín a orchestrov Tancuj, tancuj... sa uskutočnil 31. mája 2014 v Hložanoch. Spravidla sa toto naše celomenšinové hudobno-tanečné a folklórne podujatie súťažného charakteru uskutočňuje v posledný víkend v máji. Koncerty prebiehali na javisku hložianskeho amfiteátra, ktorého kapacita je 2600 divákov.

 

Festival sprevádzali etno výstavy, výstavy výtvarníkov ako aj súťaže rybárov, poľovníkov a šachistov z prostredí odkiaľ prichádzajú aj predstavitelia a súťažiaci folklórneho festivalu. Ak chceme vyčísliť 44 festivalové ročníky, treba povedať, že sa na nich úhrne zúčastnilo vyše 31.000 účastníkov, čiže v priemere 700 každoročne a v posledných rokoch je ten počet účinkujúcich skutočne úctyhodný a píše sa štvorcifernou číslicou.


Folklórny festival Tancuj, tancuj... bol založený v roku 1970 s cieľom zachovávať slovenské vojvodinské ľudové tance, piesne, kroje, zvyky a obyčaje, tiež dokumentovať a prezentovať tvorivú činnosť v oblasti slovenského vojvodinského folklóru. Na tohtoročnom festivale sa zúčastnili súbory, spevácke skupiny či orchestre z Aradáčas, Báčskeho Petrovca, Báčskej Palanky, Boľoviec, Dobanoviec, Erdevíka, Hajdušice, Hložian, Jánošíka, Kovačice, Kulpína, Kysáča, Lalite, Lugu, Nového Sadu, Padiny, Pivnice, Selenče, Silbašu, Starej Pazovy, Šídu, Vojlovice, a hosťujúce súbory zo Srbska, Slovenskej republiky a Rakúska.


Od konopí po rubáč...

 

Od konopí po rubáč...

 

Popoludňajší program v Dome kultúry moderovala Malvína Zolňanová. Koncertmi v amfiteátri účastníkov a hostí sprevádzali Marína Kušniarová a Ivica Grujić Litavský.

 

Návštevníci 44. FFTT si mohli pozrieť aj niektoré sprievodné podujatia. V Dome kultúry bola nainštalovaná výstava starých fotografií Múzea vojvodinských Slovákov Poznáte ma? Pripravili ju Anna Séčová- Pintírová a Marijan Pavlov. Tamtiež bola prístupná etno izba Spolku žien Slovenka, ktorý tiež prichystal aj výstavu pod názvom „Vrťela bi sa, ňemám koľesá, tancovala bi, aľe som bosá". Nechýbala ani Kuchyňa starodávnych jedál. Záujemcovia sa mohli učiť aj tancovať v rámci Tanečného domu na ihrisku s umelou trávou. Smädní a hladní mali poruke zopár stanov s hudbou, jedlami a nápojmi.

 

Od konopí po rubáč...

 

Organizačno-správna rada FF Tancuj, tancuj... rozhodla, že sa tohtoročný festival bude konať ako humanitárna akcia pre ľudí postihnutých záplavami v Srbsku.

 

Organizátormi festivalu boli Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov, Obec báčsky Petrovec, Miestne spoločenstvo Hložany a Kultúrno-osvetový spolok Jednota z Hložian.

 

Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

Komentárov  

+4 #6 hmmmhmm 2014-06-05 17:52
Citovanie hmm:
Moze li se javno saznati koliko je novca sakupljeno na festivalu humanitarnog karaktera
ko se odreko svojih dnenvica i honorara
koliko je novca od VIP koktela takodje odvojeno !?

i normalno gde su ta sredstva preusmerena !!!
Nahlásiť administrátorovi
+5 #5 hmmmhmm 2014-06-05 17:46
Moze li se javno saznati koliko je novca sakupljeno na festivalu humanitarnog karaktera
ko se odreko svojih dnenvica i honorara
koliko je novca od VIP koktela takodje odvojeno !?
Nahlásiť administrátorovi
+3 #4 RE: Od konopí po rubáč...Hložančanka 2014-06-05 11:20
A v Hložanoch neprítomná Slovenka na tradičných jedlách, kto je tu hlavný?Kam to spejeme? Nie som lokálpatriotka ale... Obávam sa, že sa nám tratí to, čo sme mali každý svoje. Áno, všetko napravené vopred, ale zo strany koho?
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 KocurkovoSvetlana 2014-06-02 20:31
Tento ročný festival bol prave kocurkovo. Všetko nastavene a dohodnute vopred. Zvolebnieva sa nam...
Nahlásiť administrátorovi
-3 #2 ha hadzaba tancujeme 2014-06-02 13:19
co potom aj ako dalej
ked si hlavna koordinatorka fastivalu
koordinovala
aj cenu pre spev ale aj tanec
tak sa aj stala absolutna
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 DS elitaSlavka 2014-06-02 12:50
A co len Demokraticka strana v prvom rade? Nemozem verit. Kde su ostatný hostia?

Co Slovaci neprisli zo Slovenska? Pán Furdik a excelencia Varšo?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články