Z KULPÍNSKEJ MATRIKY - ROK 2008

Z KULPÍNSKEJ MATRIKY - ROK 2008
(narodených 28, zomretých 45, sobášov 18)
 
Matrikár Gavra Govorčin informuje, že si rodný list a občianstvo občania Kulpína môžu vybaviť v Miestnej kancelárii Kulpín. Elektronicky sú vnesené údaje o narodených od roku 1920, o sobášených od roku 1950 a o zosnulých od roku 1985 až dodnes.
 
Matrikár a šéf Miestnej kancelárie v Kulpíne Gavra Govorčin v roku 2008 zaznačil:
  • V Kulpíne bolo narodených 28 detí : 18 chlapcov a 10 dievčat medzi nimi aj dvojčatá Nina a Mina narodené v rodine Zelenákovej.
  • Mená chlapcov: Ondrej, Milan, Igor, Ivan (3), Denis, Erik, Jaroslav (2), Gabriel, Aleksandar, Mário, Nikola (2), Miroslav, Matej a Luka.
  • Dievčatá dostali mená: Jelena, Albína, Karolína, Melánia, Tamara, Jana, Daniela, Ivana, Nina a Mina.
  • Vlani bolo v Kulpíne 18 sobášov, čo je o 4 menej než v roku 2007. V troch prípadoch manželstvo uzavreli osoby, ktorým to bolo druhé alebo tretie manželstvo. V štyroch prípadoch obaja mladomanželia boli z Kulpína. V troch prípadoch k zväzku došlo medzi osobami z Kulpína a Petrovca. Ostatné mladuchy boli z Padiny, Nového Sadu, Maglića...
  • Dve zaujímavosti: zriedkavosťou bývajú dve svadby v jednej rodine v jednom kalendárnom roku. To sa stalo keď do manželstva vlani vstúpili dve sestry Dovičinove. Ako zaujímavosť matrikár uvádza aj údaj, že sa vlani jeden pár z Republiky Srbskej sobášil v Kulpíne, lebo vyjadril želanie uzavrieť manželstvo v kulpínskom kaštieli, kde sa sobáše vo väčšine prípadov aj konajú. Vlani už bol prípad, že sobáš matrikár vykonal v Poľovníckom dome v Kulpíne.
  • V roku 2008 v Kulpíne zomrelo 45 osôb. Z toho 31 Kulpínčanov umrelo v osade a 14 mimo nej. Z úhrnného počtu zosnulých bolo 26 žien a 19 mužov. Najmladšia zosnulá vlani bola Alenka Danková (1991) a najstaršia zosnulá bola Emilija Rakić, rod. Popadić, narodená v roku 1914, a po nej Mária Gažová (1916).

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články