Deň zahraničných Slovákov

V kontexte 5. júla a Štátneho sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda si nielen na Slovensku, ale aj v celom slovenskom zahraničí pripomenieme pamätný Deň zahraničných Slovákov. Sviatok státisícov našich krajanov, žijúcich po rôznych historických etapách vysťahovalectva, emigrácie či súčasnej ekonomickej migrácie mimo svojej vlasti prakticky už od začiatku 18. storočia, keď Slováci začali osídľovať Dolnú zem a jej oblasti v dnešnom Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Chorvátsku, si pripomíname od roku 1993, teda od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v snahe spájať krajanov nielen za hranicami Slovenska, ale aj priamo vo vlasti ich predkov či v ich niekdajšej domovine, si v tomto roku uctí Deň zahraničných Slovákov pripomienkou, ktorá sa uskutoční v sobotu 5. júla 2014 v Bratislave.

 

Foto archív: www.petrzalka.sk


Foto archív: www.petrzalka.sk

 

ÚSŽZ pozýva všetkých krajanov, z ktorých mnohí využívajú už tradične začiatok leta na dovolenkový pobyt či návštevu rodín a priateľov na Slovensku, na stretnutie pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v Petržalke o 10.00 h.


Foto archív: www.petrzalka.sk


Foto archív: www.petrzalka.sk


Základný kameň Pamätníka slovenského vysťahovalectva položili v historickom petržalskom parku v roku 2000, pričom predstavuje 4,5-tonový kus neopracovaného červeného mramoru z Tardošovského lomu. Kameň, ktorý v priestore korešponduje so sochou štúrovského básnika Janka Kráľa, darovali Slovensku naši krajania z Maďarska. ÚSŽZ ho vníma aj ako symbolický základ budovania potenciálneho Múzea slovenského vysťahovalectva.

 

Podobný článok:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5918-de-zahraninych-slovakov-a-svetove-stretnutie-slovakov

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články