5. júl Deň zahraničných Slovákov

Deň zahraničných Slovákov vyhlásila vláda Slovenskej republiky v septembri 1993 na podporu prezentácie Slovákov žijúcich v zahraničí. Tento deň je spätý s cyrilo-metodskou tradíciou, preto sa tento deň oslavuje v ten istý deň ako Sviatok sv. Cyrila a Metoda. ÚSŽZ si aj v tomto roku v snahe spájať krajanov nielen za hranicami Slovenska, ale aj priamo vo vlasti ich predkov či v ich niekdajšej domovine, pripomenul 5. júla Pamätný deň zahraničných Slovákov slávnostným stretnutím pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke.

 

5. júl Deň zahraničných Slovákov

 

Kto to je Slovák žijúci v zahraničí. Podľa zákona je to osoba slovenskej národnosti, ktorá nemá trvalé bydlisko na Slovensku a je buď štátnym občanom SR, alebo nie je štátnym občanom SR, ale uchováva si národné povedomie a on alebo jeho predok v priamom rade má slovenskú národnosť.


Slovenská republika považuje Slovákov žijúcich v zahraničí za integrálnu súčasť slovenského národa. Ich počet, ktorý z roka na rok len mierne kolíše, sleduje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) na základe oficiálnych sčítaní obyvateľstva, odhadov slovenských zastupiteľských úradov a samotných krajanských spolkov. Počet zahraničných Slovákov podľa predsedu Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimíra Skalského pomaly klesá. „Hovorievame, že v zahraničí žijú asi dva milióny Slovákov, teda tretina slovenského národa," povedal V. Skalský agentúre SITA.


Dnes je aj Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda.

Komentárov  

0 #1 Deň zahraničných Slovákovnovinarka 2014-07-06 17:20
Deň zahraničných Slovákov si uctili predstavitelia z Českej republiky, Rakúska, Srbska, Sýrie, Talianska a Ukrajiny: uszz.sk/.../...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články