Čerpotokom vanie slovenské umenie

Minulý víkend 18. - 20. júla 2014 v bihorskej oblasti v Rumunsku prebiehal jubilejný 10. ročník medzinárodného festivalu Mládežnícky folklórny Čerpotok 2014. Je to najväčší folklórny festival Slovákov v Rumunsku, prostredníctvom ktorého si tamojší Slováci chránia a zveľaďujú svoju slovenskú kultúru a obyčaje. Aj keď v rumúnskom Čerpotoku žije iba 500 Slovákov, tento festival pre nich znamená obrovský skvost.

 

Čerpotokom vanie slovenské umenie

 

Na festivale sa aj tohto roku zúčastnili slovenské folklórne a hudobné súbory zo Slovenskej republiky, Chorvátska, Maďarska, Českej republiky, z Poľska, zo Srbska, Francúzska a samozrejme predstavil sa aj domáci folklórny súbor Cerovina z Čerpotoku. Početní hostitelia a predstavitelia organizačného výboru festivalu veľmi pohostinne privítali slovenské hosťujúce súbory zo susedných krajín a naširoko im otvorili brány pre ďalšiu spoluprácu a vzájomné tradovanie slovenského dedičstva.

 

Čerpotokom vanie slovenské umenie

 

Slovákov zo Srbska tohto roku reprezentoval folklórny súbor SKC P. J. Šafárika z Nového Sadu, ktorý je zároveň aj víťazným súborom tohtoročného tunajšieho najväčšieho festivalu dolnozemských Slovákov Tancuj, tancuj... v Hložanoch. Šafárikovci sa na festivale predstavili autentickými dolnozemskými choreografiami pod vedením umeleckého vedúceho Ivana Slávika, dievčenským spevom, ktorý nacvičuje Katarína Mosnáková, sólovým spevom v prednese Ivana Slávika a ľudovým orchestrom pod taktovkou Tatiany Jaškovej. FS Šafárik sa spolu s inými súbormi zúčastnil aj v krojovanom sprievode v centre mesta a na slávnostnej omši v tamojšom rímskokatolíckom kostole.

 

Čerpotokom vanie slovenské umenie

 

Predseda miestneho spoločenstva Čerpotoku v závere nedeľňajšieho programu odovzdal účinkujúcim súborom plakety s darčekom a srdečne sa poďakoval za kvalitné prednesy a bohatý umelecký výkon, ktorý sa medzi rumúnskymi Slovákmi dlho spomína s obdivom a nadšením.

 

Čerpotokom vanie slovenské umenie

 

Organizátormi festivalu sú Mládežnícky folklórny súbor piesní a tancov Cerovina, Demokratický Zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku – bihorská oblasť a miestna organizácia Čerpotok. Finančným podporovateľom je Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Aneta Lomenová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články