Z Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov informujú

Z Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov informujú
 
Vážení priatelia,
 
nadväzujúc na Európsky rok interkultúrneho dialógu 2008, kedy pokrajinská administrácia spolu s národnostnými radami založila ústavy kultúry vojvodinských Maďarov, Slovákov, Rumunov, Rusínov a Chorvátov, rok 2009 vyhlásený je Európskym rokom tvorivosti a inovácií a novozaložené ustanovizne kultúry na túto tému zaiste majú čo povedať.
 
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov bol založený s cieľom zachovávať, zveľaďovať a rozvíjať kultúru vojvodinských Slovákov. Okrem informačno-dokumentačnej a rozvojovo-výskumnej bude Ústav rozvíjať aj prezentačnú činnosť slovenskej kultúry a v rámci nej aj permanentné zdokonaľovanie, interakciu s nositeľmi kultúrneho života, tiež podporovať nové prístupy, inováciu a tvorivosť, bez ktorej nieto rozvoja.
 
Kultúrny systém vojvodinských Slovákov je navrstvený a existuje na rôznych úrovniach, v rôznych formách a tvaroch. Od profesionálnych ustanovizní po záujmové združenia, od vrcholných podujatí po lokálne manifestácie – náš kultúrny systém je živý a organizovaný.
 
No do akej miery je inovatívny a do akej miery pútavý mladým ľuďom? Aké sú kultúrne potreby mladých Slovákov a do akej miery tieto potreby spĺňa aktuálna kultúrna ponuka? Sú mladí Slováci dostatočne zapojení do kultúrnych procesov, respektíve dostáva sa im príležitosť zviditeľniť vlastný vkus, záujem a tendencie?
 
To všetko sú otázky, na ktoré chceme hľadať odpovede v otvorenej debate na tému Slovenská vojvodinská kultúra a mladí, ktorú usporiada Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov 27. apríla 2009 so začiatkom o 17.00 hodine. Debata sa uskutoční v priestoroch Ústavu, v Novom Sade, na ulici Njegošovej čl.16/II poschodie.
 
Veríme, že sa do debaty zapoja mladí tvoriví a inovatívni ľudia, ktorí dostanú príležitosť svojimi ideami a návrhmi upútať pozornosť tak verejnosti ako aj tých, ktorí tvoria kultúrnu ponuku vojvodinských Slovákov a vynášajú rozhodnutia.
 
V rámci debaty odprezentujeme aj projekt webovej stránky kultúry vojvodinských Slovákov, do ktorého výroby sa účasníci budú môcť aktívne zapojiť.
 
Využime rok tvorivosti a inovácií na zvýšenie povedomia o význame tvorivosti a schopnosti inovácie a buďme otvorení pre nové myšlienky, ktoré propagujú aktívne zapájanie sa do kultúrne rozmanitej spoločnosti založenej na informovanosti a poznaní. Podporme mladé generácie a ich zručnosť a talent a buďme komunitou, ktorá si uctieva kultúrne dedičstvo a zabezpečuje mu dôstojných pokračovateľov.
 
Tešíme sa Vašej prítomnosti,
 
S pozdravom,
 
riaditeľka
Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov
Milina Sklabinská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články