NA JARMOKU 2009

NA JARMOKU 2009
 
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS ) v pondelok 27. apríla 2009 v Novom Sade organizuje schôdzu Odbornej rady manifestácie Stretnutie dolnozemských Slovákov Na jarmoku 2009.
 
Odborná rada sa stretne s cieľom definovať obsahy tohtoročného podujatia, schváliť miesto a čas jeho konania a spresniť harmonogram navrhnutých programov. Schôdze sa zúčastnia Slováci z Maďarska a Rumunska ako aj predstavitelia NRSNM, MSJ, Obce Báčsky Petrovec a ÚKVS.
 
Stretnutie dolnozemských Slovákov Na jarmoku je medzinárodná prehliadka slovenského ľudového umenia, ktorá vlani prebiehala v dňoch od 19. do 21. septembra v Békešskej Čabe v Maďarsku. To bolo prvé medzinárodné stretnutie dolnozemských Slovákov tohto druhu a zúčastnilo sa ho 290 účastníkov z domova a 240 zo zahraničia z piatich krajín: zo Slovenska, Rumunska, Srbska, Česka a Ukrajiny ako aj hostitelia z Maďarska.
 
V rámci programu„Skadiaľ som, stadiaľ som“ vystúpili súbory z Košíc (Hornád), Nadlaku (Sálašan), Pivnice (V pivnickom poli) a Perečínana Ukrajine (Turianska dolina).
 
Okrem folklóru na jarmoku sa predstavili aj majstri ľudových remesiel z Rumunska, Vojvodiny a Slovenska a usporiadaná bola i výstava ručných prác. Prezentovali tu maľovaný nábytok, ručne zhotovené čipky, hrnčiarske výrobky, výšivky, tkaniny, práce zo slamy... Na svoje si prišli aj tí, ktorí sa viac zaujímali o gastronómiu. Okrem klobás, hostia a domáci prichystali pagáče, herouky, kvasieny, kapustu s baraním mäsom, halušky (rezance), slivkový lekvár a lepníky (lángoše). Tradičným spôsobom sa tu varil sapún (mydlo) a usporiadaná bola i výstava nakladanej zeleniny.
 
Nevystali ani výstavy obrazov , odborný program pre pedagógov, prednáška evanjelického farára o duchovnom živote dolnozemských Slovákov evanjelického vierovyznania, prezentácia časopisu Dolnozemský Slovák a nočný divadelný program.
 
Stretnutie dolnozemských Slovákov ukončili v nedeľu ráno slávnostné slovenské bohoslužby vo Veľkom evanjelickom kostole. Stretnutie dolnozemských Slovákov Na jarmoku, usporiadané v Békešskej Čabe, sa tešilo veľkému úspechu a účastníci potvrdili, že treba pokračovať v začatej práci. Z iniciatívy Miliny Sklabinskej z ÚKVS, tohtoročný Jarmok bude usporiadaný v našej krajine.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články