Voľby do NRSNM

Voľby do rád národnostných menšín budú vypísané 20. augusta a uskutočnia sa 26. októbra. Vyhlásila pred desiatimi dňami Kori Udovičká, ktorá dodala, že 18. augusta budú dočasne uzavreté osobitné voličské zoznamy a do nich sa bude možné zapísať do 17. augusta. Keďže je 17. august nedeľa, to by mohlo znamenať, že sú zoznamy prakticky už uzavreté. Kto sa do nich nestačil dopísať, asi premrhal príležitosť zúčastniť sa na októbrových voľbách. Ministerka Udovičká vtedy vyzvala príslušníkov národnostných menšín využiť svoje právo. Predstavitelia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) odvtedy a dodnes párkrát síce hovorili o voľbách, avšak málo sa hovorilo o zápise do osobitných voličských zoznamov a výzva o tom bola iba dnes postúpená verejnosti.

 

Počas SNS Ivan Bošnjak, štátny tajomník Ministerstva štátnej správy a lokálnej samosprávy Republiky Srbsko tiež vyzval Slovákov zúčastniť sa volieb do menšinových kultúrnych samospráv

 

Počas SNS Ivan Bošnjak, štátny tajomník Ministerstva štátnej správy a lokálnej samosprávy Republiky Srbsko tiež vyzval Slovákov zúčastniť sa volieb do menšinových kultúrnych samospráv

 

Všeobecne možno konštatovať, že sa o doplnení osobitných voličských zoznamov veľmi málo hovorilo, akoby v našom národnostnom spoločenstve vôbec nepribudli plnoleté osoby. Málo sa zdôrazňoval aj význam volieb do národnostných rád a tak ani neprekvapuje, že ľudia nevedeli, čo treba alebo čo možno urobiť a kde to možno urobiť. V Kulpíne iba jedna osoba prejavila záujem nahliadnuť do osobitného voličského zoznamu, avšak v miestnej kancelárii zoznam nemali, tak jej bolo povedané, že to môže urobiť v obecnej ústredni v Báčskom Petrovci.

Po zverejnení správy o voľbách Kori Udovičká, podpredsedníčka vlády Srbska a ministerka štátnej správy a lokálnej samosprávy mala schôdzu s predstaviteľmi 19 rád národnostných spoločenstiev, na ktorej ich poinformovala o voľbách a vyzvala angažovať sa v informovaní o tejto dôležitej menšinovej záležitosti.

Ochranca občanov Saša Janković reagujúc na nedávne schválenie Zákona o národnostných radách národnostných menšín zhodnotil, že sú nevyhnutné ďalšie zmeny a doplnky tohto zákona a podčiarkol potrebu depolitizácie volieb a práce národnostných rád národnostných spoločenstiev.

Zákon o národnostných radách národnostných menšín:
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_nacionalnim_savetima_nacionalnih_manjina.html

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

Komentárov  

-3 #9 Trochu ste prehnaliMartin Pucovski 2014-10-15 23:24
Niektorí to už trochu prehnali... Odteraz a do 27. októbra všetky komentáre týkajúce sa volieb budú moderované a budú zverejnené iba tie ktorých autor sa podpíše vlastným MENOM A PREIZVISKOM.

V podpise
Martin Pucovski
Nahlásiť administrátorovi
+5 #8 Prečo Anna Tomanová Makanová neposkytla zákonné informácie?Slovenská strana 2014-10-12 16:31
Ana Tomanova Makanova a vedenie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny neposkytli priamo zvolenému členovi na voľbách požadované informácie na ktoré ako člen rady má pravo podľa zákona. Ide o hrubú obštrukciu a porušovanie zákonných práv člena Jána Paula. Prečo by verejnosť nemala právo vedieť kto dostal aké honoráre z našich daní? VIDEO: www.youtube.com/.../

Pripájam otázky na ktoré Slovenska strana a ja ako člen Slovenskej strany v Národnostnej rade slovenskej národnostnej menšiny dodnes som nedostal odpovede :

1. Koľko prostriedkov bolo minutých na vypracovanie štúdie pre Múzeum Vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci a koľko peňazí bolo minuté do adaptácie stavby v Chmeľovom sklade (projekt prepadol a zodpovednosť žiadna)?
2. Koľko prostriedkov sa minulo na Pamätný dom Martina Jonáša v Kovačici a na čo tieto prostriedky boli presne použité?
3. Kto všetko mal vyplatené honoráre a zmluvy o dielo od NRSNM v rokoch 2003-2014?
4. Koľko predsedníčka Anna Tomanova-Makanova mala vyplatených polodiet v NRSNM? Kto dostal odmeny v rokoch 201-2014?
5. Ktoré spolky, združenia, asociácie, folkorné súbory, ženské spolky, evanjelicke zbory, športové kluby dostali financie a na aké aktivity?

Národ si nárokuje pravdu!
Ján Paul, predseda Slovenskej Strany a člen NRSNM za Slovenskú stranu
Nahlásiť administrátorovi
+4 #7 VIDEO: Ana Tomanová Makanová porušuje zákonSlovenská strana 2014-10-12 16:28
Ana Tomanová Makanová a pracovníci NRSNM porušujú zákon a odmietajú vykonať riešenie Poverenca pre informácie od verejného významu pod číslom 07-00-027 52/2014-03 zverejneného dňa 8.9.2014.
VIDEO: www.youtube.com/.../

Sajt:
www.facebook.com/.../
Nahlásiť administrátorovi
+3 #6 Slováci nezatvárajte oči pred porušovaním zákonaSlovenská strana 2014-10-12 16:26
Vážení Slováci nezatvárajte oči pred porušovaním zákona, Anna Tomanová-Makanová odmietla vykonať rozhodnutie Poverenca pre informácie od verejného významu číslo 07-00-027 52/2014-03, čím naďalej
pokračuje v porušovaní zákonná a v skrývaní finančných výkazov NRSNM odomňa legitimné zvoleného člena do národnostnej rady. Toto skrývanie finančných údajov trvá necelý rok.
VIDEO: www.youtube.com/.../

Čo všetko skrýva Anna Tomanová-Makanová a jej zamestnanci v národnostnej
rade?

V prílohe Vám zasielam riešenie Poverenca re informácie od verejného
významu číslo 07-00 -027 52/2014-03 a otázky na ktoré Ana Tomanova Makanová
nechce dáť odpovede:

1. Koľko Anna Tomanová-Makanová, Vladimír Valentík, Pavel Čanji mali polodiet, cestovných trov a honorárov?
2. Ktoré 27 združení podporili Annu Tomanovú-Makanovú vo voľbách a koľko im ona za to dala finančných prostriedkov v rokoch 2003-2014?
3. Na oslavy 10. výročia NRSNM sa minulo 1 827 311 dinárov čo sa oslavovalo s týchto peňazí? Na čo presne minuli?
4. Kto dostal honoráre od NRSNM v rokoch 2010, 2011, 2012? Prečo sa tieto mená skrývajú?

Národ si nárokuje pravdu!

Ján Paul, predseda Slovenskej Strany a člen NRSNM za Slovenskú stranu
www.facebook.com/.../
Nahlásiť administrátorovi
+2 #5 Srbov možno DS zapisoval...Balaň 2014-10-12 16:24
Možno DS zapisovala Srbov aj to je možne. Makanki hori pod nohami tak jej klam slúži ako zbraň.. Ja som bol v obci videl som iba Romov. Lulica už sa ani neda zapisovať do 10. bol termín. Nešír klami ti cokuľka mala...
Nahlásiť administrátorovi
-5 #4 Srbi ako SlováciLulica 2014-10-12 15:47
Do predvolebnej kampane pre národnostné menšiny sa zapojili aj Srbi. Zapisujú sa do osobitných voličských zoznamov v Starej Pazove aj Srbi ako Slováci- prevažne členovia Srbského pokrokového hnutia. Chcú podporiť svojich kandidátov. Zapisujú sa občania Oklen-sitiho, aj z Belegiša....
Pýtam sa najzodpovednejšie. Budú tieto voľby demokratické?
Nahlásiť administrátorovi
-4 #3 Srbi ako SlováciLulica 2014-10-12 15:39
Je predovlebná kampaň. Jedine my Slováci máme 5 listín! Počúvam od staropazovských Slovákov že sa na osobitný voličkský zoznam zapisujú aj Srbi zo sídliska Oklen-siti, aj Srbi z Belegiša. Sú to členovia SNS (Srbskej pokrokovej strany). Jeden člen z tejto strany mi povedal: " A prečo by nie. Veď my vieme čo je pre vás Slovákov dobré." !!!!
Nahlásiť administrátorovi
-3 #2 MAKANOVŠTINA BEZ PRESEDANAjaroslav djordjijev 2014-10-12 07:43
Ono što je sebi dozvolila A.T. Makanova za poslednjih 11 godina "vladavine" Nacionalnim savetom Slovacke nacionalne zajeddnice je nedopustivo jednoumlje usmereno na ličnu korist i korist njenih najbližih saradnika: Vladimira Valenćika, Pavela Čanjija, Jarmilu Ćendić, Svetlanu Zolnjan, Milinu Sklabinski kao i njenog supruga - Jana Makana, koji vladavinom iz senke, projektuje monstruoznu strategiju -"otimačina bez presedana" !
Nahlásiť administrátorovi
-2 #1 komentarkomentar 2014-10-11 20:52
Vážení kritizéri,
vari ste vy organizuvali festivaly, nacvičuvali tance, divadlá boli v odbornej porote, akterituvali seminare a či prekladali testy?
Prečo vám zavadzá ak si voľakto za scoju robotu zarobil aj peniaze v NRSNM?
Čo ste za Slovač urobili Vy?
Dali by ste bodku na ATM? Vy ste jej doriasli?
Poznáte Zákon o Národnostných radách a čo je ich úloha?
ATM a financije NRSNM kontroluje revizor. Hlási sa na rozpísaný konkurs a vymenúva ho celá Rada a ni ATM. Prihláste sa za revízora (verím, že máte kvalifikácie) a kontrolujte, a potom svoje výsledky práce si aj Vy v Rade napalíte a zverejníte.
Tak budú dostupné všetkým
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články