Za Michalom Kolárom

IN MEMORIAM
Za Michalom Kolárom
 
Dňa 29-ho apríla roku 2009 vo veku 63 rokov v nemocnici v Sriemskej Kamenici zomrel senior báčskeho seniorátu a farár báčskopalanského cirkevného zboru magister teológie Michal Kolár.
Michal Kolár sa narodil 27-ho mája roku 1946 v Kysáči. V rodisku zakončil i základnú školu a v školení pokračoval na gymnáziu v Báčskom Petrovci. Teologické štúdium absolvoval roku 1971 na teologickej fakulte v Bratislave. V tom istom roku si založil i rodinu s Vierou Semkovou, právničkou zo Slovenska a manželstvo im bolo požehnané synom Patrikom.
Za farára bol vysvätený biskupom Jurajom Struhárikom roku 1972. Hneď po príchode do Báčskej Palanky sa snažil oživiť tento malý cirkevný zbor, ako duchovne tak i hmotne. Krátko po tom sa začali práce na generálnej rekonštrukcii fary a v roku 1976 bola vykonaná aj oprávka kostola. V roku 1983 sa angažoval na prinavrátený odňatej cirkevnej školy, čo sa mu aj podarilo a v roku 1984 inicioval ďalšiu generálnu oprávku kostola, tentoraz exteriéru. V roku 1992 sa v oprávkách pokračovalo. Taktiež vynaložil úsilia na založení cirkevného spevokolu a angažoval sa aj v práci s cirkevnou mládežou.
Michal Kolár bol v roku 2003 zvolený za seniora báčskeho seniorátu a túto funkciu vykonával až do svojej smrti.
Pohreb Michala Kolára bude zajtra 1. mája o 13-tej hodine v chráme Božom v Báčskej Palanke.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články