Zajtra n-tý vojvodinský „deň D“

Zajtra n-tý vojvodinský „deň D"Úhrnne 64 poslancov Demokratickej strany (DS), Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny(LSV) a Novej demokratickej strany (NDS) doručilo Zhromaždeniu Vojvodiny Návrh deklarácie o potrebe iniciovania začiatku zmien Ústavy Srbska, alebo vynášania novej. Deklarácia je zaradená do rokovacieho programu zajtrajšej schôdze Zhromaždenia Vojvodiny. Pokrajinskí poslanci sa budú vyjadrovať aj o vyčlenených prostriedkoch z pokrajinského rozpočtu za prvých šesť mesiacov ako aj o procedurálnych otázkach v súvislosti s prácou pokrajinskej vlády. Ak sa návrhy schvália, čiže ak za ne bude hlasovať väčšina poslancov, bude to znamenať, že je (aj napriek konfliktom vo vládnucej koalícii), pokrajinská vláda predsa stabilná.

 

Zajtra n-tý vojvodinský „deň D“

 

Zväz vojvodinských Maďarov (ZVM) sa ešte skôr vyjadril, že uvedenú deklaráciu nepodporí. Podpredseda Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny Branislav Bogaroški je prekvapený takýmto rozhodnutím, tiež aj postojom predáka ZVM Ištvána Pastora.

 

Ako navrhnutú Deklaráciu chápu opozičné strany a či sa o nej na zajtrajšej schôdzi mienia vyjadrovať, šéf poslaneckej skupiny Srbskej pokrokovej strany (SNS) Predrag Matejin hovorí, že v Deklarácii nič nie je sporné, ibaže sa ona ponúka v nesprávnej chvíli, keď sa v štáte začína s dôležitými úspornými opatreniami.

Podľa názoru podpredsedu SNS Gorana Kneževića, v tejto chvíli ani väčšie zmeny a ani voľby by Vojvodine neprospeli a boli by neracionálne, keďže republiková Vláda realizuje ťažké reformy. Východiskom z krízy, ktorá je evidentná vo Vojvodine, by podľa neho mohla byť technická vláda. Táto vláda by v určitej lehote mala ukončiť zlaďovanie existujúcich aktov s Ústavou Srbska a Štatútom Vojvodiny a schváliť zákon o financovaní a rozpočte na rok 2015.

To, čo je dnes otázne a nejasné, zajtra by malo byť zrejmé. Okrem o Deklarácii poslanci v Zhromaždení Vojvodiny sa budú vyjadrovať aj o trovách pokrajinského rozpočtu za prvých šesť mesiacov ako aj o procedurálnych otázkach v súvislosti s prácou pokrajinskej vlády.

Posledným bodom rokovacieho programu zajtrajšej schôdze parlamentu Vojvodiny je Návrh dohody o spolupráci medzi Autonómnou pokrajinou Vojvodinou a Prešovským samosprávnym krajom Slovenskej republiky s návrhom uzáverov.

V prípade, že za všetky uvedené návrhy bude hlasovať väčšina poslancov, bude to jasný ukazovateľ, že pokrajinská vláda má potrebnú väčšinu, čo by na určitú dobu malo odročiť nastoľovanie potreby mimoriadnych pokrajinských volieb.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články