Kovačický október a Dolnozemský jarmok

VI. stretnutie dolnozemských Slovákov Na jarmoku sa uskutoční v sobotu 4. októbra v Kovačici a prebiehať bude v rámci Kovačického októbra. Jarmok privíta okolo 400 účastníkov - remeselníkov, kuchárov, hudobníkov, spevákov, folkloristov... Toto putovné podujatie Slovákov z Maďarska, Rumunska, Chorvátska a Srbska má za cieľ predstaviť tradičnú gastronómiu, ľudové remeslá, tance, spevy a iné formy tradičnej kultúry dolnozemských Slovákov. Organizáciu Dolnozemského jarmoku finančne podporuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. O tomto sa dnes hovorilo v Turistickej organizácii Srbska v Belehrade, na tlačovej konferencii, po ktorej otvorili výstavu venovanú jubileu 160 rokov narodenia Mihajla Idvorského Pupina.

 

Kovačický október a Dolnozemský jarmok

 

Foto: Turistická organizácia Kovačickej obce

 

Výstava „Vedecko-edukatívny kemp v Idvore 2011 – 2014" zostane v Turistickej organizácii Srbska do 6. októbra po čom sa presťahuje do kovačickej obce, do Pupinovho rodiska, Idvoru.

Dolnozemský jarmok bude prebiehať na nádvorí MS Kovačica. Slávnostný otvárací program sa začne o 13.00 hodine a inšpirovaný bude prvým jarmokom v Kovačici, ktorý sa organizoval roku 1934, ako aj jarmočnými príhodami a vtipnými scénkami zo slovenských dolnozemských jarmokov.

Podujatie bude obsahovať tri celky: stánky tradičných špecialít dolnozemských Slovákov, stánky remeselníkov, resp. ľudovoumeleckých výrobcov a folklórny program na javisku. V roku 2008 pri zakladaní Stretnutia dolnozemských Slovákov, jeho ideová tvorkyňa Anna Ištvánová z Maďarska si stanovila týmto spôsobom prezentovať tradičnú kultúru dolnozemských Slovákov väčšinovému národu. V súlade s tým, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) – tohtoročný organizátor jarmoku a jeho partneri v projekte – Turistická organizácia Obce Kovačica (TOOK) a Miestne spoločenstvo Kovačica sa rozhodli VI. dolnozemský jarmok usporiadať v Kovačici, kde sa s organizovaním jarmokov začalo ešte pred 80 rokmi.

Na dnešnej tlačovke v Belehrade o uvedených podujatiach hovorili Ján Varšo, veľvyslanec SR v Srbsku, Milina Sklabinská, riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, Ivana Svetlíková, riaditeľka Turistickej organizácie Kovačickej obce, Stevan Kapunac, riaditeľ Domu kultúry Mihajla Pupina a autor výstavy o Pupinovi Dragoljub Cucić, riaditeľ Regionálneho centra pre talenty z Pančeva.

 

Zdroj: ÚKVS a TOOK

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články