Pod jednu strechu naše inštitúcie...

...ale nie pod tú zbúranú „šafárikovskú" v Novom Sade, ale pod úplne novú strechu na rovnakej lokalite. V novom objekte by mohli sídliť nielen Biskupský úrad a SKC P. J. Šafárik, mohla by tam byť aj Národnostná rada, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov, múzeum, ubytovne, spoločenské priestory... Slovenská republika hľadá spôsoby, akými by sa časť srbského dlhu voči Slovensku mohla usmerniť na tieto potreby.

 

Pod jednu strechu naše inštitúcie...

 

„Vznikla novo- obnovená myšlienka, že by sa v tom areály Biskupského úradu mohol vybudovať multifunkčný objekt, ktorý by mohol slúžiť celej slovenskej komunite. Mali sme niekoľko stretnutí k tejto téme na Biskupskom úrade, na magistráte mesta Nového Sadu... Samozrejme, hlavné sú peniaze, takže budeme vidieť ako sa nám podarí túto vec vyriešiť, ale ja verím , že sa nám podarí dať tú sumu dohromady a vystavať taký veľmi, veľmi multifunkčný objekt. Inšpiráciou bolo to, že nám projekt niečoho podobného ukázali Rusíni, takže ukazuje sa, že sa to dá. Ja sa budem mimoriadne usilovať a na tom pracovať, aby sme to mohli realizovať. Uvažujem, že by sme na tento účel mohli využiť aj časť srbského dlhu voči Slovensku, a o ktorom sa už dlhodobo hovorí ako o prostriedkoch, ktoré by mohli byť využité v prospech Slovákov žijúcich v Srbsku," vyhlásil Igor Furdík, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí vo video debate s Ľudom Pomichalom.

Naša verejnosť bola informovaná o storočnej streche Slovenského kultúrneho centra P. J. Šafárika v Novom Sade, ktorá sa polovicou roka zrútila. Táto budova patrí Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi (SEAVC) v Srbsku. Spôsobená škoda je veľká a keďže oprava strechy by mala stáť niekoľko tisíc eur, ktoré SKC P. J. Šafárika a cirkev nemajú, zverejnená bola výzva finančne prispieť na opravu objektu. O potrebe podať nápomocnú ruku hovoril aj J. E. Ján Varšo, veľvyslanec SR v Srbsku na stretnutí hostí z partnerských miest zo Slovenska, ktorí sa zúčastnili na SNS. Igor Furdík, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí sa následne v Novom Sade stretol s predstaviteľmi cirkvi a spolku a vzhliadli možnosť výstavby nového multifunkčného objektu, kde by boli zabezpečené potreby Biskupského úradu, bola by tam Národnostná rada, Šafárik, múzeum, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov, ubytovne, spoločenské priestory a pod.Lokalita nanajvýš atraktívna a idea veľmi zaujímavá.

 

Katarína Pucovská

 

O zbúranej streche na objekte TU:

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7146-verejna-zbierka-vyzva-prosba-oprava-objektu-skc-p-j-safarika

 

Komentárov  

+3 #2 radšej nie panikovci našipozorovateľ 2014-09-25 19:53
Ak budu stavať ako Muzej Vojvodinských Slovákov v Petrovci počas 4 rokov minuli viac ako 45 000 eur a projekt prepadol a nič nevistavali. Tak radšej nie dakujeme pekne panikovci naši.
Ana Tomanova Makanova a jej ekipa nech sa radsej nicoho nechytaju lebo len dupla peniaze vytiahnu a nič nespravia!
Ako príklad možme uviesť stavbu Jonášovho doma kde Slovensko dalo 276 000 eur a ešte si bar 150 000 eur vytiahli a kde išli tieto peniaze iba sam pán Boh to vie!

Povráva sa že ta naša cirkev je tak v pórach skazená, že už dávno sami hlasuvali aby si SKC P. J. Šafárik strčili a vytiahli peniaze skade sa len da a postavili vraj aj par bytov za biskupa! Kto bude izvodjač radova? Vie sa...
Nahlásiť administrátorovi
+5 #1 RE: Pod jednu strechu naše inštitúcie...Hraničiar 2014-09-25 13:51
A ktorý múzeum ? Návrh je dobrý , ale múzeum , to by predsa malo biť v Petrovci,
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články