Selenčania v Senici a Skalici

V dňoch 4. a 5. októbra 2014 v Senici a Skalici (SR) prebiehali dva festivaly: X. medzinárodný festival zborového spevu Senica 2014 a V. medzinárodný festival sakrálnej zborovej tvorby 2014. Na koncertoch sa zúčastnilo 7 zborov: Cantilena zo Senice, Zvony zo Srbska, Rongji z Chorvátska, Pro fum mixed z Maďaska, Coro Latina z Talianska, Pěvecky zbor mesta Vrbno z Českej republiky a Chor A. Mickiewicza z Poľska. Selenčské Zvony sa najprv predstavili v sobotu na festivale v Senici, v nedeľu vystúpili v rámci predpoludňajších služieb Božích v senickom evanjelickom kostole, v ktorom ako farár pôsobí Juraj Šefčík, pôvodom Selenčan a popoludní ešte zaspievali aj v Skalici v Jezuitskom kostole.

 

Foto: Mesto Senica

 

Foto: Mesto Senica

 

Foto: Mesto Senica

 

Foto: Mesto Senica

 

Festival speváckych zborov má 20-ročnú tradíciu a uskutočňuje sa v Senici, zo začiatku nepravidelne a posledné desaťročie pravidelne každý druhý rok od roku1994. Medzinárodný festival sakrálnej zborovej tvorby sa organizuje od roku 2006 v Bazilike Panny Márie Sedembolestnej v Šaštíne a tohto roku sa konal v Jezuitskom kostole v Skalici. Tento kostol bol v roku 2011 zrekonštruovaný a upravenýako koncertná sieň s vynikajúcou akustikou.

Pod organizáciu festivalov sa podpisuje Mesto Senica, Mestské kultúrne stredisko Senica a Občianske združenie Cantilena.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články