Jubileá našej publicistiky...

...150 rokov slovenskej tlače, 70 rokov Hlasu ľudu, 75 rokov kontinuity slovenských detských časopisov, 65 rokov Nového života, 65 rokov Rádia Nový Sad a 20 rokov Roviny... sú to roky a roky snáh predošlých generácií, ktorým tiež nebolo ani trochu ľahko, pritom im zrejme nepadlo tak ťažko dať na školenie a tlač. Vedeli, že peniaz vložený do vzdelania, - čo predpokladá aj náležitú informovanosť, - je skôr investíciou než trovou. Novinovo-vydavateľská ustanovizeň Hlas ľudu z Nového Sadu si dvojdňovými oslavami uctila túto mimoriadnu snahu našich predkov.

 

ubileá našej publicistiky...

 

V piatok predpoludním v Štúdiu M Novosadského rozhlasu najprv otvorili výstavu pod názvom 150 rokov slovenskej tlače vo Vojvodine autora Vladimíra Valentíka.

 

ubileá našej publicistiky...

 

ubileá našej publicistiky...

 

Nasledovala Medzinárodná vedecko-odborná konferencia na ktorej referáty prečítali početní odborníci z krajiny a zahraničia, medzi ktorými aj Igor Furdík, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý finančne podporil podujatie. Hlasľudovci ho usporiadali v spolupráci s Filozofickou fakultou v Novom Sade a z konferencie vydajú zborník prác. Obsahovať bude 28 referátov a bude ďalším vzácnym dokumentom súčasnosti a doby za nami.

 

Novinárka a členka pracovného predsedníctva Jasmina Pániková a riaditeľ NVU Hlas Ľudu Samuel Žiak

 

Novinárka a členka pracovného predsedníctva Jasmina Pániková a riaditeľ NVU Hlas Ľudu Samuel Žiak

 

V prestávke: predchádzajúci šéfredaktor Michal Ďuga a jeho nástupkyňa Vladimíra Dorčová-Valtnerová

 

V prestávke: predchádzajúci šéfredaktor Michal Ďuga a jeho nástupkyňa Vladimíra Dorčová-Valtnerová

 

„Oči sú zrkadlom duše, tváre mapy vypísané osudom... Pohľadu na hviezdne nebo a ľudskú tvár človeku nikdy dosť..." Slová Ivu Andrića sú inšpiráciou dlhoročného hlasľudovského novinára Ota Filipa, ktorý sa iste aj vďaka novinárčeniu naučil objektívom zachytávať najvravnejšie okamihy na tvárach a v očiach spolubesedníkov ale aj svojich kolegov. Výstavu fotografií Ota Filipa otvoril J.E. Ján Varšo, veľvyslanec SR v Srbsku. Výstava pomenovaná Tváre je nainštalovaná v priestoroch NVU Hlas ľudu v budove Dnevnika v Novom Sade.

 

Autorka textu s Otom Filipom

 

Autorka textu s Otom Filipom

 

V piatok vo večerných hodinách, v priamom televíznom prenose RTV sme mohli sledovať slávnostnú akadémiu, ktorou hlasľudovci pracovne oslávili historické jubileá tlače a Hlasu ľudu: udelili novinárske ceny a vydali (zo seba) „živé noviny", vypočuli si tiež uznania z úst konzumentov ich výrobku, spievali, niekto nahlas niekto v duchu... Dôvody na pospevovanie mali Matej Bzovský, ktorý získal Cenu Hlasu ľudu, Juraj Bartoš – nositeľ prvej novinárskej ceny, Oto Filip odmenený druhou a Jasmina Pániková treťou cenou. Cenu dopisovateľa získal Ján Šuster z Pivnice a Ročnú cenu mládežníckeho časopisu Vzlet Marína Valentíková z Kulpína. Tešili sa aj nositelia jubilejných odmien Vladimír Hudec (25 odpracovaných rokov) a Miroslav Dobroňovský (10-ročná vernosť podniku).

 

Nositeľ  prvej novinárskej ceny Hlasu ľudu Juraj Bartoš

 

Nositeľ prvej novinárskej ceny Hlasu ľudu Juraj Bartoš

 

Oslava významných jubileí 150 rokov slovenskej tlače, 70 rokov informačno-politického týždenníka Hlas ľudu, 75 rokov kontinuity slovenských časopisov pre deti, 65 rokov mesačníka pre kultúru a literatúru Nový život, 65 rokov slovenskej redakcie Rádia Nový Sad a 20 rokov rodinného magazínu Rovina včera pokračovala v Báčskom Petrovci. Pred budovou tlačiarne, či Obzoru, naposledy Neografie, v ktorej dávnejšie utíchol tlačiarenský ruch a ktorý sa rozhučal v troch zmenách majetkovým prevodom do NVU Hlas ľudu, odhalili pamätnú tabuľku na tlačiarenskom stroji a vysadili lipku.

 

Tabuľku na stroji na ktorom je vytlačené prvé číslo Hlasu ľudu (19. októbra 1944) odhalila Anna Tomanová-Makanová

 

Tabuľku na stroji na ktorom je vytlačené prvé číslo Hlasu ľudu (19. októbra 1944) odhalila Anna Tomanová-Makanová

 

Na husliach zahrala Marína Cerovská a texty z prvých čísel Hlasu ľudu prečítal Miroslav Babiak

 

Na husliach zahrala Marína Cerovská a texty z prvých čísel Hlasu ľudu prečítal Miroslav Babiak

 

Nech žije Zornička a Zorničkári! A bude žiť aj vďaka digitálnemu vydaniu všetkých ročníkov a čísel

 

Nech žije Zornička a Zorničkári! A bude žiť aj vďaka digitálnemu vydaniu všetkých ročníkov a čísel

 

Zorničkinu lipu, dovezenú z vlasti našich predkov, spolu zasadili Ján Varšo a šéfredaktor Zorničky Pavel Matúch a pridal sa k nim aj Samuel Žiak

 

Zorničkinu lipu, dovezenú z vlasti našich predkov, spolu zasadili Ján Varšo a šéfredaktor Zorničky Pavel Matúch a pridal sa k nim aj Samuel Žiak

 

Nasledovali krstiny knihy Hodnota tvorcu – portrét spisovateľa Milana Ferka autorky Zory Hudíkovej, ktorá je prvou zahraničnou knihou vytlačenou v tlačiarni teraz pomenovanej HL PRINT, keďže je majetkom Hlasu ľudu.

 

Knihu pokrstili cestovinovými písmenkami a krstným otcom je Ján Varšo

 

Knihu pokrstili cestovinovými písmenkami a krstným otcom je Ján Varšo

 

Prof. PhDr. Andrej Tušer a Zora Hudíková

 

Prof. PhDr. Andrej Tušer a Zora Hudíková

 

Prihovárajúc sa prítomným riaditeľ Žiak vyjadril nádej, že táto udalosť a táto kniha predstavujú začiatok budúcej dobrej spolupráce medzi dvoma krajinami.

 

Hlasľudovci, a my s Vami,  hrdo do stovky a do ďalších rokov!

 

Hlasľudovci, a my s Vami, hrdo do stovky a do ďalších rokov!

 

Katarína Pucovská

Foto: autorka a Martin Pucovský

Komentárov  

0 #1 RE: Jubileá našej publicistiky...Klix 2014-10-19 15:31
70 rokov informačno-politické ho týždenníka Hlas ľudu v znamení: i naravno Džej. A pani Zora preko veze vydala publikáciu či opovrhnete to. Veľmi dobre vieme, že je frendica Žiakova a btw aj pani šéfredaktorkina.
Zaujímavé su tie Ceny hlasľudovské. Vznikli ďalšie kategórie a ani jednu posthumne nezískal V. Dorča. Div. Ale preto jeho a Dorčovej akože zástancovia ani Boh nevie koľkokrát získali či im udelili. Ostatní novinári HĽ si hádam nezaslúžili. Na zamyslenie. A na zamyslenie je aj to, že Cena Vzletu zase sa vzťahuje na kvantitu. Každý rok je laureátom niekto iný. Mohli by ste zmeniť pravidlá "ambiciózny" redaktor Lenhart.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články