V nedeľu 26. októbra volíme

Krajšie časy pre mňa teraz len prichádzajú. Úprimne v to dúfam. Ak nebude tak, potom som naozaj v opravdivej kaši (Đ. Balašević). Lebo, ak neprídu tie krajšie časy, môžu prísť zlé časy a v zlých časoch je zle-nedobre, ľudia sú zlí, rozrastá sa zlo. Vraj na to, aby zlo zvíťazilo, stačí, aby dobro bolo nečinné. Nebuďme nečinní. Aj keď sme možno znechutení, ochudobnení, sklamaní, oklamaní... Máme právo voliť. Máme právo si dokonca vybrať, na koho budeme ďalšie štyri roky nadávať.

Ak voľby odignorujeme, nemáme morálne právo nadávať. A nadávať mnohí budú. Lebo voľby sú politika, politika – to sú záujmy. A keďže už vyhynuli národní hrdinovia a všetky záujmy sa krútia okolo peňazí, politikou sa bavia prevažne tí, čo chcú zarobiť. To ale nemusí byť zlé, kýmkoľvek si svedomite zarobia každý dinár. Politikou sa však stále viac bavia aj takí, čo im peňazí nikdy dosť a ich snom je dostať sa k „zlatému hrncu". Predávajú nám pritom iba „sladké slová".

Najlepšie vedenie by iste bolo také, ktoré by viedlo politiku výlučne a v prvom rade v záujme tých, ktorí ich volili a vďaka ktorým sú zvolení a v určitom slova zmysle aj vyvolení. Dobre by sa mohli uplatniť aj zbehlí, poctiví ľudia, ktorí by spomenutý „hrniec" nevyprázdňovali do svojich vreciek, ale by ho vedeli pre nás všetkých dobre plniť, čo sa teraz ponúka nielen zo Slovenska ale aj z rôznych európskych fondov.

Na voličoch je rozoznať správnych a tak najsprávnejšie ovplyvniť budúce zloženie NRSNM. Na voľbách do Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM), ktoré budú 26. októbra 2014, voliči budú môcť okrúžkovať jednu z piatich ponúknutých listín:

Listina číslo 1 Slovenská identita – Anna Tomanová-Makanová

Listina číslo 2 Liga Slovákov Vojvodiny – Ján Brna,

Listina číslo 3 Matica slovenská – za slovenskosť – Katarína Melegová-Melichová,

Listina číslo 4 Slováci vpred! – Pavel Surový,

Listina číslo 5 Slovenská strana - Ján Paul

Na voľbách sa zúčastní 20 národnostných menšín a podaných je 82 volebných listín. Vo voličských zoznamoch pre priame voľby zapísaných je 454 596 voličov a na voľby, ktoré budú prostredníctvom elektorov ďalších 32 775 voličov. Hlasovanie bude prebiehať na 881 volebných miestach.

Volebné miesta budú otvorené v nedeľu 26. októbra od 7,00 – 20,00 hodiny.

 

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články