Uznanie Jozefovi Maďarovi

Laureátom tohtoročnej prestížnej ceny Slavuja Hadžića Rádio-televízie Vojvodiny (RTV) sa stal Jozef Maďar z Báčskeho Petrovca. Cenu, ktorá sa udeľuje za celoživotné autorské dielo v oblasti televíznej tvorby, nášmu známemu kameramanovi odovzdali v sobotu na slávnostnej akadémii RTV, usporiadanej pri príležitosti jubilea 65 rokov Rádia Nová Sad.

 

Uznanie Jozefovi Maďarovi

 

Jozef Maďar, dlhoročný kameraman Rádia televízie Vojvodiny sa kamerou zaoberá už dlhé roky a za svoju vycibrenú zručnosť získal početné odmeny, medzi ktorými až tri ceny Strieborného pastiera na medzinárodnom Festivale televízneho etnologického filmu FESTEF v Kučeve.

 

Jozef Maďar a Ján Struhár (Foto: Martin Pucovský)

 

Jozef Maďar a Ján Struhár (Foto: Martin Pucovský)

 

Okrem pod kameru, Jozef Maďar sa čoraz častejšie podpisuje aj pod réžiu. Jedným z jeho najvýznamnejších a srdcu najbližších diel je dokument o Emilovi Klobušickom. Emil Klobušický sa narodil roku 1908 v Kulpíne ako šieste dieťa Gustáva Klobušického, farára v Kulpíne a zomrel v Bajši roku 1983. Tridsať rokov po jeho smrti sa napokon zrealizoval veľký sen Jozefa Maďara, ktorý sa svojmu remeslu kameramana začal zaúčať práve u Emila Klobušického ako aj sen novinára a filmového archivára Jána Struhára, prvé naše filmové dokumenty usporiadať do jedného celku. Tak vznikol dokumentárny film RTV Vojvodiny o filmárskom pionierovi vojvodinských Slovákov Emilovi Klobušickom Emil Klobušický – náš prvý filmár autorov Jána Struhára a Jozefa Maďara.

 

Ján Čeman, zodpovedný redaktor slovenskej TV redakcie a Jozef Maďar

 

Ján Čeman, zodpovedný redaktor slovenskej TV redakcie a Jozef Maďar

 

RTV Vojvodiny vyrobila aj dokumentárny film o staviteľovi Michalovi Milanovi Harmincovi. Réžiu, scenár a hudbu podpisuje Michal Babiak a kameru a réžia Jozef Maďar.

 

Blahoželáme.

 

Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #1 BravoJán 2014-12-01 18:17
Blahoželáme nášmu rodákovi- Pivničanovi - srdcom i dušou a prajeme ešte mnoho tvorivých síl. J. Guba
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články