Činnosť spolku žien Slovenka

Aj keď do konca roka zostalo iba 22 dní v spolku žien Slovenka v Hložanoch sa pracuje naplno takmer bez prestávok. Spolok svojou činnosťou prispieva nielen dobrému menu organizácie ale aj dediny v ktorej pôsobí. Patrí medzi tie najčinnejšie v rámci Asociácie slovenských spolkov žien.

 

Činnosť spolku žien Slovenka

 

Na včerajšom pravidelnom pondelkovom stretnutí členky realizovali kreatívnu dielňnu zameranú na výrobu vianočných dekoračných aranžmánov. Usporadúvajú ju v spoluprácii s kvetinárstvom Flória z Báčskeho Petrovca. Tohto roku nápomocnú ruku ale aj rady podávala spolumajiteľka menovaného kvetinárstva Zuzana Ožvátová.

 

Činnosť spolku žien Slovenka

 

Takáto dielňa vždy vyvolá veľký záujem členiek. Patrí medzi navštívenejšie a aj tohto roku zhromaždila zhruba 30 žien rozličného veku. Vianočné aranžmány členky nevyhotovali iba pre seba ale aj pre spoločné posedenie s penzistami MOP Hložany (bude 16.12.) ale aj pre nastávajúce Vianočné trhy v Báčskom Petrovci.

 

Činnosť spolku žien Slovenka

 

Naposledy spolok uzavrel aj projekt Najkrajšia cesta do školy (o ktorom sme písali na kulpin.net), ktorú finančne zastrešila nadácia Trag z Belehradu. Spolok je známy aj tým, že pôsobí v rôznych sférach kam patrí zveľaďovanie životného prostredia. Práve aj spomenutý projekt sa vzťahoval na skvalitnenie životných podmienok najmä keď ide o zelené plochy.

Tak na ústredných hložianskych uliciach Ľudevíta Dudka a maršala Tita pribudli viac desiatok nových ihličnanov ako aj šľachtených guľových agátov. Touto akciou sa najmä Ulici maršala Tita zachová jej doterajší výhľad. Paralelne s výsadbou stromčekov konala sa aj eliminácia nezodpovedajúcich drevín ako aj výsadba sadeníc úžitkových stromov na hložianskom cintoríne. Do projektu, ktorého prvá časť bola realizovaná začiatkom leta sa zapojili: KP Gloakvalis, ZE Ekos, MO Ideal klub, DHS, Združenie poľnohospodárov ako aj obecné Riaditeľstvo pre komunálnu činnosť. Celková suma tohto projektu vynášala 320 000 dinárov z čoho polovica bola vyčlenená na sadenice.

 

Činnosť spolku žien Slovenka

 

Viac o projekte si možno prečítať tu:

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7121-moja-cesta-do-skoly-a-spolok-zien-slovenka

 

Už tradične spolok prispieva a sa aj zúčastňuje, na Dobročinnom vianočnom bazári v Belehrade na stánku veľvyslanectva Slovenskej republiky. A už keď je slovo o Slovensku, nemožno nespomenúť, že pred niekoľkými dňami spolkárky pobudli aj v Holíči na Slovensku. Je to partnerské mesto Hložian. Tu pred niekoľkými rokmi nadviazali spoluprácu. Nedávnou návštevou prehĺbili a upevnili vzťahy.

 

Činnosť spolku žien Slovenka

 

Tentoraz ženy boli hostkami Krajskej a okresnej únie žien Slovenska. Každoročne ženy spolkárky odchádzajú do Holíča. Raz na návštevu už spomenutej Krajskej únie a nasledujúci rok na návštevu holíčskej organizácie žien. Tento pobyt na Slovesnku vyvrcholil aktivitami, ktoré prebiehali v meste Radimov.

 

Činnosť spolku žien Slovenka

 

Slovenky boli prítomné na koncerte dychovke Búranka z Borského Mikuláša. Tento koncert organizátori usporiadali po prvýkrát a v predovšetkým na počesť návštevy žien z Hložian. V meste Gbely sa členky zúčastnili aj na predajnej výstave koláčov či plnkových rezov. Účasťou žien z Hložian toto podujatie nadobudlo medzinárodný ráz a podmienkou účasti bolo nachystať 200 kúskov rôznych plnkových rezov príznačných pre toto obdobie. Hložianky odniesli aj dobošovú tortu a mali až 12 druhov koláčov, o ktorú podľa slov čelnej ženy spolku Viery Miškovicovej návštevníci prejavili veľký záujem ako aj o produkty či výrobky a suveníri spolku Slovenka.

 

Činnosť spolku žien Slovenka

 

Na naše ženy zvlášť zapôsobila spevácka skupina Valša. Pre toto stretnutie osobitne napísali a potom aj spievali pieseň venovanú spolupráci so ženami z Dolnej zeme. Na spoločnom stretnutí hostky zo Srbska privítala predsedníčka krajskej a okresnej organizácie únie žien Marta Kubinová.

 

Primátor mesta Holíč Zdenko Čambala ženám venoval aj prvú čerstvo vytlačenú monografiu partnerského mesta.

 

Činnosť spolku žien Slovenka

 

Do konca roka spolok ešte odprezentuje ďalší receptár a projekt zameraný na ľudový kroj. Svoje výrobky členky spolku budú predávať na miestnom trhu, v domčeku na predaj suvenírov, zúčastnia sa aj na Vianočných trhoch v Báčskom Petrovci a už v utorok sa stretnú s dôchodcami. Aktivít hodne a na oddych sú vyhradené iba vianočné a novoročné sviatky.

 

Spolok žien Slovenka, J. Jánová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články