Predvianočný večierok v Hložanoch

Spolok žien Slovenka a Miestna organizácia penzistov a invalidov práce už roky, v období adventu a tesne pred Vianocami, usporadúvajú spoločné posedenia pri vianočnom stromčeku. Tak bolo i v utorok 16. decembra v kaviarni Pod lipami. O tento spoločný predvianočný večierok vládne čoraz väčší záujem členov oboch organizácií a tohto roku sa na ňom zúčastnilo okolo 90 osôb.

 

Predvianočný  večierok v Hložanoch

 

Obdobie Vianoc má v sebe určité čaro. Čaro lásky, radosti, nehy a pokoja... Práve takéto spoločne prežité chvíle navzájom zbližujú penzistov a členky ale aj členov spolku Slovenka. Zároveň týmto spôsobom predstavitelia menovaných spoločenských organizácií upevňujú vzťahy ale aj spoluprácu.

Posedenie sa začalo v daždivý decembrový podvečer. Teplota nadpriemerná na toto obdobie vôbec nenapovedala, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku. Úvodom sa prihovorili predsedníčka spolku žien Viera Miškovicová a potom aj predseda Miestnej organizácie penzistov a invalidov práce Ján Haška. Večierok svojou prítomnosťou poctili aj predseda RMS Hložany Ján Bohuš s manželkou Jarmilou.

 

Predvianočný  večierok v Hložanoch

 

Posedenie malo samozrejme sviatočný koncept zároveň aj primeraný program. Prítomní si zaspievali aj príležitostné náboženské piesne a nevystalo ani vianočné pásmo slova, ktoré prichystali ako členky spolku Slovenka, tak aj členky Miestna organizácia penzistov.

 

Z. Turóciová, Z. Dudková, M. Murtínová, Z. Šranková

 

Z. Turóciová, Z. Dudková, M. Murtínová, Z. Šranková

 

V rámci večierka bola aj večera. V ústrety nastávajúcim sviatkom i keď počas organizovania posedenia trval pôst, organizátori urobili výnimku a pripravili gastronomickú špecialitu sármu. Na jedálničku bola už tretí rok zaradom. Sármu prichystali a potom aj upiekli v sedliackej peci u Frankov, členky spolku Slovenka. Sám proces kúrenia a pečenia jedla dozeral S. Miškovic.

 

Sármu ponúka M. Galambošová

 

Sármu ponúka M. Galambošová

 

Ako dezert bolo podávané viac druhov koláčov či plnkových rezov príznačných pre toto obdobie. Nevystalo ani varené víno. K vianočnej atmosfére prispela aj slávnostne upravená sála s vianočnými aranžmánmi.

Členovia oboch organizácii sa pričinili v organizovaní posedenia, ale aj pridali po 100 dinárov na osobu. Spokojní boli všetci a všetci sa tešili, že mali možnosť spoločne si priblížiť význam a tradíciu týchto krásnych sviatkov.

MO penzistov dožičí svojim členom pocítiť sviatočnú atmosféru aj na poslednej tohtoročnej aktivite – tradičnej akcii odovzdávania vianočných balíčkov. A zasa spolok žien Slovenka sa aj tohto roku zúčastní na Vianočných trhoch v Báčskom Petrovci, kde počas tohto víkendu návštevníkom, okrem koláčov a dobošovej torty, ponúkne aj vianočné ozdoby, doplnky a hračky, ktoré pripravili po domácky členky spolkárky.

 

Spolok žien Slovenka & J. Jánova

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články