Kto z koho? alebo: Kam sa rúti tento svet?

„Tento svet sa nám tak trochu posral. Každý si chráni vlastnú riť. Hrabe, predstiera, klame, len aby mal najviac," konštatuje Tomáš v autorskej inscenácii Kto z koho Kataríny Mišíkovej-Hitzingerovej v podaní pivnických ochotníkov. Ak chceš v takom svete prežiť, pochovaj vlastné ilúzie, opačne teba môžu pochovať. Pískaj, ako pískajú tí pri moci, lebo ľudia urobili zo seba stádo, v ktorom je slobodný ten kto má peniaze, a ten má aj moc. Hana, charitatívna dáma a bojovníčka za ľudské práva, sa nevzdávala vlastných ideálov a ilúzií a preto musela umrieť. Za vraždu obvinili jej manžela, ktorý tiež mal nejaké svoje ideály, tie však vo väzení brutálnymi spôsobmi z neho nakoniec predsa vytĺkli.

 

Kto z koho? alebo: Kam sa rúti tento svet?

 

Dej sa odohráva v žalári, ktorý je urobený v tvare Rubikovej kocky. Rubikova kocka je hlavolam, aj ľudský život je hlavolam, avšak riešenie vždy existuje. Keď človek hlavolam nevyrieši, zamotá sa v spleti premeškaných možností. Aj keď sa v predstavení životný hlavolam rieši pokorením sa skazenému svetu, pri Tomášovom čítaní z knižky výroku Jana Wericha, sa ukryto ponúka aj iný recept na šťastný život :„Celé tajomstvo a snáď jediný recept na šťastie je mať rád ľudí a milovať ich. Kto myslí len na seba, ochudobní iných o seba, ochudobní seba o iných, zakrpatie a zahynie."

 

Kto z koho? alebo: Kam sa rúti tento svet?

 

Protikladom brutality, hrubým slovám a sivej scény, je tanec zavraždenej Hany, ktorá za života bojovala za lepší zajtrajšok a aj ako duch sa dokázala povzniesť nad čerň ľudskej spoločnosti . Pri tanci uvažuje o búrke, o tom ako niekomu vezmú dušu, aby už na pozemskom svete nemusel trpieť, lebo búrka je búrkou, ktorá cíti. Dažďom omýva všetky hriechy, pripravuje obeť na spasenie.

 

Kto z koho? alebo: Kam sa rúti tento svet?

 

Zvláštnosťou tohto predstavenia, ktoré včera na úvod Petrovského zimného divadelného víkendu zahrali ochotníci Divadla Janka Čemana z Pivnice je, že malo svetovú premiéru v júny 2013 v Pivnici ako aj to, že je písané pre troch konkrétnych hercov, ktorí v predstavení aj hrajú: Jána Kmeťka (hral Tomáša), Jozefa Chrčeka (Marek) a Jaroslava Šimona (Bachar). Štvrtou postavou je Hana, ktorú stvárnila Inés Pintírová.

Herci, aj včera večer podali presvedčivý výkon a málopočetné obecenstvo, ktorému na momenty začalo byť zima z toľkého chladu v ľudskom správaní, z predstavenia odchádzalo predsa trochu pookriate efektným scénickým záverom, ktorý dáva nádej, že po búrke môžu kvety rozkvitnúť.

 

Kto z koho? alebo: Kam sa rúti tento svet?

 

Autorka a režisérka inscenácie Kto z koho je Katarína Mišíková Hitzingerová, ktorej hry sa čoraz častejšie zaraďujú do programov nielen ochotníckych lež aj profesionálnych divadiel. Inscenácia jej hry Zabudla som, Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna v režijnom stvárnení Petrovčana Ľuboslava Majeru, sa stala laureátom 44. ročníka Palárikovej Rakovej a získala zlatú medailu. V týchto dňoch Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene uvádza jej ďalšiu hru Na konci (zo života Jozefa Gregora Tajovského) a dramaturgiu predstavenia podpisuje aj kulpínsky rodák Ján Chalupka.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články