OTVORENÝ LIST

„Ako Slováci môžu spolupracovať, keď apriori všetko čo navrhneme sa musí odmietnuť? My sme chceli vniesť ZMENY do fungovania a štýlu práce Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) a preto sme pracovali na amendementoch Štatútu NRSNM, ktoré nám žiaľbohu zamietli s komentárom, že je návrh možný, ale navrhujú ho nepodporiť. Tieto amendementy by dali všetkým listinám v NRSNM rovnaké postavenie v spolupráci vo Výkonnej rade, výboroch a komisiách a v práci pre nás Slovákov. Komu takáto spolupráca všetkých nás nevyhovuje a prečo niekomu vyhovuje deliť nás Slovákov na opozíciu a pozíciu? Komu vyhovuje vôľu 30% občanov ignorovať?" Uvádza sa to v otvorenom liste nositeľa listiny Slováci vpred! Pavla Surového, ktorého časti uvádzame v pokračovaní.

„Pani predsedníčka Anna Tomanovná-Makanová po zvolení hovorila, že v NRSNM nieto pozícia a opozícia, ale každým jedným hlasovaním nám dáva vedieť, že správne a jediné sväté je len TO ich! Stranícka príslušnosť vedúcich kádrov NRSNM za Demokratickú stranu diktuje politiku väčšinovej paradigmy a iba oni sú tí správni Slováci! Inakosť je neprípustná!

My sme neodmietli účinkovať v práci, s nami nové vedenie Národnostnej rady ani nepočítalo! My nie sme opozícia, ale Slováci, ktorí majú svoj volebný program ako Slováci majú isť vpred! My sme členovia NRSNM za listinu SLOVÁCI VPRED! - PAVEL SUROVÝ a ak s niečím nesúhlasíme a máme iný názor, keď sugerujeme ako veci by mali fungovať to má iba prospieť k verejnej diskusie a verejnému záujmu Slovákov. Tí druhí tu politikárčia a riadia sa straníckou politikov.

Práca členov NRSNM na zasadnutiach, ako aj posledných 11 rokov, sa zviedla iba na dvíhanie rúk bez verejnej rozpravy a argumentovania. Či členovia v NRSNM majú byť len mašiny na dvíhanie rúk? Či to čo im naservírujú tí druhí, oni majú len potvrdiť, bez toho aby sa zamysleli a viedli rozpravu a nedajbože v tej príprave účinkovali.

Viac kompetencií z členov NRSNM majú tí, čo vôbec neboli zvolení, alebo vôbec nekandidovali a sú v komisiách a výboroch. Oni určujú stratégiu, navrhujú plány a my členovia sa len slepo pozeráme čo nám oni naservírujú a hlasujeme. Akú oni legitimitu získali od voličov? Nemalo by to byť naopak?

Aby sme vedeli presadiť nejaký návrh potrebujeme mať 15 hlasov v NRSNM.SLOVÁCI VPRED! - PAVEL SUROVÝ majú iba 9 členov. Budeme sa usilovať aby sme na ďalších voľbách do NRSNM získali väčšinu a mohli presadiť ozajstné ZMENY v prospech Slovákov a ukázať, že sa dá lepšie hospodáriť, angažovať aj odborníkov a s iným štýlom práce sa môže viac dosiahnuť!

SLOVÁCI VPRED! - PAVEL SUROVÝ vopred upozornili a informovali celú Slovenskú verejnosť pred 3. zasadnutím NRSNM dôvody našej neúčasti a zaslali list slovenským médiám ako Hlas Ľudu, RTV slovenská redakcia, TV Petrovec, kulpin.net atď.

Keďže predsedníčke Anne Tomanovej-Makanovej nevyšiel pokus tajne získať niekoho z našej listiny, aby mala alibi pred verejnosťou, že všetky listiny ju podporujú a pri stretnutí so mnou deň pred voľbou orgánov v NRSNM pod zámienkou voľby orgánov do NRSNM, mi núkala kanceláriu v NRSNM (čo som odmietol, lebo nie som na predaj a ani 30% voličov, ktorí hlasovali za zmenu a realizáciu iného programu) a ani jedným slovom sa nezmienila o Výkonnej rade, výboroch a komisiách. S nami predsedníčka NRSNM ani nepočítala, lebo vedela, že o 17. hodine v sídle Matice slovenskej dostane podporu všetkých matičiarov.Ešte v ten istý večer z prostredia matičiarov pred 3. zasadnutím NRSNM sme sa dozvedeli, že celá Matica slovenská súhlasila byť v koalícii s pani Annou Tomanovou-Makanovou a Ligou Vojvodinských Slovákov.

My sme Matici slovenskej ponúkli viac než partnerskú spoluprácu v koaličných rozhovoroch. Matica slovenská v rokovaniach s nami deklarovala, že chce ozajstné zmeny a nakoniec si pustila také osoby politikov na svoju listinu, ktoré pošpinili meno Matice slovenskej a už pri zostavovaní listiny boli v dohovore s Annou Tomanovou-Makanovou.

Faktom je, že Matica slovenská dala nový dych predsedníčke Anne Tomanovej-Makanovej, ktorej je toto tretí mandát (11 rokov bola predsedníčkou a bude ďalšie 4 roky za pomoci Matice slovenskej). Jej štýl práce Matica slovenská mnohokrát verejne kritizovala a nesúhlasila s jej rozhodnutiami. Či podelené funkcie zabudli na vyslovené slová? Vďaka členom Matice slovenskej v NRSNM sa zmeny neuskutočnia!

Sotva by voliči-matičiari, ktorí dali hlas Matici, verili a predpokladali, že matiční kandidáti sa hneď v štarte pridajú k pani predsedníčke Anne Tomanovej-Makanovej?!Aj v sídle Matice v Báčskom Petrovci výsledky volieb ukázali, že voliči nehlasovali za pani Annu Tomanovú-Makanovú a že chcú zmenu. Vôľa voličov bola flagrantne pošliapaná, ale kto sa tým zaoberá a koho to vôbec trápi v sídle Matice slovenskej? Potrestajú voliči takéto správanie?

Preto na poslednom 3. zasadnutí NRSNM sme nechceli byť iba komparz na schôdzi a vôbec dať svojou prítomnosťou legitimitu takejto voľbe nového zloženia NRSNM. Navrhnúť ľudí, ktorí nemajú postačujúce vzdelanie na funkcie, aby viedli slovenskú kultúru alebo používania úradného jazyka a písma je hanbou a poriadnou fraškou pre všetkých nás Slovákov. Je to stand up komédia a my všetci sme dostali jedno veľké zaucho!

SLOVÁCI VPRED! a naši voliči nesúhlasia ako sa doteraz 11 rokov robilo a preto budeme bojovať o zmeny a aj naďalej hájiť jedine slovenský záujem a spoluprácu so slovenským a srbským štátom. Dobré vzťahy a kontakty s naším štátom nám môžu len prospieť v získaní pomoci a ako aj v našej budúcnosti. My sa nechceme hádať, ale chceme hľadať spôsoby ako získať čím viac pre nás Slovákov aby nám bolo lepšie.

Budeme upozorňovať na všetky prešľapy v NRSNM a budeme informovať celú slovenskú verejnosť. Čoskoro sa verejnosť dozvie či súčasný štýl práce predsedníčky Anny Tomanovej-Makanovej a jej spolupracovníkov je správny, morálny, ľudský, v prospech akých záujmov, alebo ako ho máme ináč pomenovať?

Vládnuca koalícia listiny Anny Tomanovej-Makanovej, Matice slovenskej, Slovenskej strany a LSV keďže odmietajú spolupracovať, ignorujú nás a zosmiešňujú rozumné návrhy a amendementy, ONI SAMI PREBRALI A PREBERAJÚ ZODPOVEDNOSŤ ZA VŠETKÝCH NÁS SLOVÁKOV. My s takým smerovaním nesúhlasíme a preto nespokojnosť a kritiku aj ostatní treba aby usmernili na nich a ich prácu!

Zmenili niečo tieto voľby? Nie, nezmenili, Matica slovenská sa predala politikom (tak znelo heslo letáku, ktorý sa objavil pred voľbami) a ukázala svoju pravú tvár! Všetko zostalo po starom a bude sa robiť tak ako doteraz!

Kto má chrbtovú kosť a kto nie? Kto je na predaj a kto nie je? Kto potrebuje NRSNM pre voľby a kto pre svoju propagáciu po slovenských osadách? Kto sleduje iba svoj osobný záujem a kto skutočný verejný záujem Slovákov?"

 

Pavel Surový, nositeľ listiny SLOVÁCI VPRED!

 

Komentárov  

+11 #18 „Privatizovana“ Matica slovačka u SrbijiKomšijske novosti 2015-03-08 11:52
„Privatizovana“ Matica slovačka u Srbiji komsijskenovosti.rs/.../...

U prvo vreme, silom prilika, je Matica čak štitila živote i opstanak Slovaka u pojedinim regionima – žarištima nacionalnih sukoba i netrpeljivosti. Isprva se činilo da se MSS dobro razvija, a onda je poslednjih godina počela da posustaje, plemeniti ciljevi su se zagubili ili bili potisnuti u korist privatnih, posebnih interesa, ličnih ambicija, stvaranja neformalnih grupa i klika, želje za moć, ugledom, čak i vlašću, ma koliko ona mala bila.
Nahlásiť administrátorovi
+10 #17 RE: OTVORENÝ LISTMilo 2015-03-08 11:29
No tak nisom prekvapeny , s kym je Matica taka je ako Makanka . Obidve sa bezkrupulozne a beskarakterne osoby a radšej ni bit v branši s nima... Len udrite po nich oni sa paradigma sučastnosti.
Nahlásiť administrátorovi
+31 #16 RE: OTVORENÝ LISTKulpinčan 2015-02-21 14:05
Pavel ja som to vedev este tam volakde davno ked sme sa zoznamili z takimi nepriatelmi slovenskej mensini nacim bojovat!
Nahlásiť administrátorovi
+32 #15 RE: OTVORENÝ LISTMarek 2015-02-21 13:21
Dobré ráno za Maticu slovensku sa vedelo už pred voľbami že je politický prifarbená a partner "žltých". To aj denník Danas písal v článku Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnuće: danas.rs/.../...

Neki kandidati nikada nisu bili aktivni u MSS, a našli su se na njenoj listi. Najzanimljivije je što se u samom vrhu liste MSS nalaze osobe koje su na prethodnim izborima bile na konkurentskoj listi Ane Tomanove Makanove i četiri godine verno zastupale njenu politiku u slovačkom NS. Pošto ciljevi i program delovanja MSS u novom sazivu Saveta nisu usvojeni, pravo je pitanje kako će kandidati MSS reprezentovati svoju organizaciju i birače, naročito oni prispeli iz „žutog“ tabora. Vrlo upečatljivo i simbolično deluje dodeljivanje poslednjeg 29. mesta liste MSS (koje samo u evrima isto vredi, kao i ono prvo, namenjeno predsednici Matice) kandidatkinji iz Belog Blata, jednog od najmanjih, ali i najmarljivijih mesnih odbora Matice slovačke u Srbiji.
Nahlásiť administrátorovi
+32 #14 NEBOJTE SA!Ľudovít Štúr 2015-02-20 14:21
„Kto je muž a muž statočný, ten so svojím presvedčením, a najmä tam, kde mnohým, jednému veľkému celku pomôcť môže, vždy a na mieste vystúpi; len človek slabúch, ducha a mysle otrockej a srdca babského, len ten sa pred druhým utiahne a myseľ svoju zatají“
Nahlásiť administrátorovi
+38 #13 kedy nam bude lepsie?pozorovatelka 2015-02-18 16:51
Bravo za list konecne to niekto povedal ako je realita Slovakov. Veď korupcija je aj v nasom mensinovom sisteme a institucijach, ale aj tu na lokale v Backom Petrovci a Kovacici, udruzivanje aj kriminalno a ciel je plnit svoje osobne konta a vrecka.
Sistem to sam nemoze riesit, ale ked sa zbavia moci korumpovani jednotlivci tak sa to postupne zmeni. Ked raz nebude Makanova, Cervenak, Marcok, Krisan, Slavik, Zloch, Valentik, Cani, Bohus, Bohusova, Ziak a ostatni poslusni poltroni potom nam mozno bude lepsie.
Nahlásiť administrátorovi
+40 #12 RE: OTVORENÝ LISTDuriš 2015-02-17 21:05
Sury, impresívne! Len miešaj žabokrečinu, veľký like odomňa a podpora!
Nahlásiť administrátorovi
+43 #11 kde je tu koniec??????Valo 2015-02-17 18:54
Samy vidite aka ja nasa politicka praxa Mozete byt v opozicii a stale budete nadhlasany.Mozete davat aj pekne navrhy ale ak sa to nasej DOZIVOTNEJ PREDSEDNICKY nepaci,ten navrh bude odhodeny.A to aby ste cakali nasledovnych 4 rokov aby vam nasa DOZIVOTNA PREDSEDNICKA znovu zorganizovala po svojej vpli predvolebnu kampan alebo aby vas vopred podkupila aby ste na volby nevysli a ona aby vysla zo svojma troma listinami(DS+Matica+Liga....).
kde je tu koniec??????

Vy aj nadalej ani netusite z akou ste osobou zisli do politickych zrazok???!!!!
Nahlásiť administrátorovi
+44 #10 RE: OTVORENÝ LISTAnna 2015-02-17 18:49
Pavel si morálny víťaz týchto volieb! Teší má, že nemáš za sebou žiadne prešľapy a že neúčinkuješ s takými podvodníkmi ktorých more vyplavilo!
Súčasné vedenie sa s tebou nemôže vôbec v ničom porovnávať! Nemajú na to! Myslíš to správne a verím, že tvoj čas rýchlo príde! Len hlavu hore a vpred!
Nahlásiť administrátorovi
+52 #9 PoďakovaniePavel Surový 2015-02-14 21:50
Chcem sa poďakovať všetkým za podporu a pekné slová. Budem sa snažiť naďalej bojovať a poukazovať to čo nie v poriadku!
Nahlásiť administrátorovi
+57 #8 Iba vpred!Ďurčíková 2015-02-06 15:00
Príjemne som prekvapená s pánom Surovým, mladý, rozvážny, energický a nepokazený človek. Verím že by on určite lepšie riešenie ako staro-nová predsedníčka Anna Tomanová-Makanová.
Verím, že jeho čas raz príde a že by sme mu mali dať šancu. Teraz nemôže nič urobiť lebo tí čo 11 rokov vládnu ho odtisli do opozície. Veľký im je konkurent preto sa tak k nemu správajú a boja sa ho.
Nahlásiť administrátorovi
+58 #7 RE: OTVORENÝ LISTJan 2015-02-06 13:22
Pan Surový,každa česť aj Vám aj všetkým ktorý otvorili malopočetným Slovákom oči čo sa týka NR.Ja tiež vydím čo sa koná v NR a celkom Vás rozumiem.
Nahlásiť administrátorovi
+60 #6 RE: OTVORENÝ LISTpozorovateľka 2015-02-06 09:42
Surový konečne pomenoval veci tak ako sú. Veľa ľudí nemalo smelosti kandidovať proti ATM a preto si Surového veľmi vážim. Vždy sa snaží argumentovane vysvetliť čo sa zle robí v NR. Je jeden málo z nás, ktorý ma svetové úspechy a uspel iba svojou prácou. Nebol nikdy v politike a ani na žiadnej funkcii. Má čistý štít a preto mu držím palce a želám mnoho energie a vytrvalosti v boji a s pravdou vždy von.
Nahlásiť administrátorovi
+50 #5 VotrelciMedo Brundo 2015-02-05 20:57
vraj sa snažia Bokanovi ukázať, že oni nie sú už žltý. A to je márna snaha, lebo národ nezabúda. A voľby do pokrajine sa blížia. Tak preto aj tá panika a nervozita. V klamstve sú krátke nohy. A kto klame ten aj kradne.
Nahlásiť administrátorovi
+52 #4 Bokan s JovicovkouKysacan 2015-02-05 19:44
Išiel som sa pozrieť do KIC-u a čo to moje oči v pizzeri vidia sedá Bokan čo posvetil vodu v NS a Jovicovka tak sa usmievala cela bola happy. Aj richtara som v ciernom kalape s nimi videl. Od kedy Jovicovka a Makanova paktujú s Dinarov-Dravov-Dunaj om?
Nahlásiť administrátorovi
+48 #3 Ste sa pomyliliPazovcan 2015-02-05 16:50
Ste sa pomylili a neurazajte cloveka. To pani Anna Chrtan Leskovac clenka NR a kandidovala s Makanovou na estradu do Kysacu si pozvala toho pana Bokana co posvecoval vodu. Dokonca aj pan Slavik ho prisiel pozdravit do cafeterii v KICe. Teraz vidno kto koketuje s 3D.
Anna Chrtan Leskovac najprv podporovala DS a potom stupila do Ferkovej Slovenskej Demokratickej Strany. Toto hovori aka je pravda.
Nahlásiť administrátorovi
-48 #2 RE: OTVORENÝ LISTSurovy SNS 2015-02-05 16:35
Ako je to, ked ''popredni'' dostanu moc do ruk vidime npr. tuna:

021.rs/.../...

Jasne je že sa take niečo nesmie dovolit. Tych 30 percent proste niesu suci rozhodovat rozumne ...
Nahlásiť administrátorovi
+58 #1 úpadokPSI 2015-02-05 13:07
má pravdu tento človek. Lebo naši predstavitelia, ktorí majú tesnú väčšinu v NRSNM už celé desaťročie sledujú výlučne iba osobný záujem. A komunita nám upáda, upáda, úpáda...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články