Trstina

Prajné počasie potešilo bieloblatských pestovateľov trstiny a umožnilo im pokračovať v zbere. A aké je to prajné počasie? Pre kosbu trstiny zodpovedá nižšia teplota bez spŕšok. Keďže však v túto zimu sme mali pomerne vysokú teplotu a daždivé počasie, kosci neukončili zber v plánovanej lehote, čiže do februára, takže teraz ponáhľajú dohoniť zmeškané. Pracujú dňom a nocou.

Aj obyvatelia dedín v okolí Ludošského jazera pri Subotici ponáhľajú so žatvou tejto rastliny. Zber sa koná prevažne ručne, avšak niektorí výrobcovia majú aj malé kombajny, ktoré zber uľahčujú.

S ručným vysekávaním trstiny občania týchto dedín začali už v prvých dňoch tohto roku a zber konali po zľadovených povrchoch močarín. Trstina rastie v prírode ako burina, je ekologicky čistá a možno ju použiť buď ako termoizolačný materiál, strešnú krytinu alebo aj ako kurivo v podobe brikiet.

 

Foto: https://www.facebook.com/pages/Belo-Blato/373288130665?fref=nf

 

Foto: https://www.facebook.com/pages/Belo-Blato/373288130665?fref=nf

 

Podľa slov Gabora Kovača z miestneho spoločenstva Ludog, tohtoročná kvalita trstiny nie je najlepšia, avšak keďže je dopyt veľký, nemajú obavy z predaja. Pre obyvateľov osád v okolí Ludošského jazera predaj trstiny predstavuje dodatočný zdroj obživy. Jeden trstinový snop predávajú za jedno až dve eurá v závislosti od kvality.

 

Foto: https://www.facebook.com/pages/Belo-Blato/373288130665?fref=nf

 

Foto: https://www.facebook.com/pages/Belo-Blato/373288130665?fref=nf

 

V okolí Bieleho Blata rastie veľké množstvo trstiny. Usilovní Bieloblatčania tento dar prírody využívajú a v dedine existuje aj združenie trstinárov. Práve toto združenie sa snaží popularizovať výrobu a výrobky z trstiny a preto koncom marca v roku 2013 po prvýkrát a vlani druhýkrát usporiadali Svetové majstrovstvá v ručnom sekaní trstiny. Na podujatí sa ponúkali starodávne domáce špeciality: masťový a paprikový chlieb, oškvarky, slaninka, domáca pálenka... Porota hodnotila objem a pevnosť snopov, hustotu, čistotu snopov a strniska, originálnosť a dekoráciu raňajok. Zo všetkého však, najdôležitejšia a najvyššie ohodnotená bola samotná účasť na podujatí. Viac TU:

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5607-svetove-majstrovstva-v-runom-sekani-trstiny

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6768-ii-svetove-majstrovstva-v-runom-vysekavani-trstiny

V Bielom Blate žije 1370 obyvateľov (asi 500 Slovákov) z čoho asi tretina dospelých sa určitým spôsobom zaoberá aj pestovaním trstiny. V minulosti trstinu spracúvalo miestne družstvo a dnes to robia šesť firiem.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články