14. február - Svätý Trifun a Valentín

Sviatky svätého Trifuna, ktorého svätí pravoslávna cirkev a svätého Valentína, ktorý je skôr súčasťou západnej tradície, v Srbsku začíname oslavovať spoločne ako sviatky vína a lásky. „Láska nie je zvyk, záväzok, či dlh. Nie je tým, čo nás učia romantické piesne. Láska je. Bez definícií. Miluj a príliš sa nepýtaj. Len miluj. Keď človek miluje, všetko je ešte zmysluplnejšie. Nikdy neupúšťaj od svojich snov. Sleduj znamenia." Píše tak o láske Paulo Coelho a Šalamún radí: Dajte dobrý nápoj pocestnému, dajte vína tomu, kto má zlú náladu, aby sa napil a na svoj zármutok zabudol."

 

14. február - Svätý Trifun a Valentín

 

Aspoň jeden viničný ker treba orezať na Sv. Trifuna, aby sa hrozna hojne urodilo

 

Aspoň jeden viničný ker treba orezať na Sv. Trifuna, aby sa hrozna hojne urodilo

 

Srbská pravoslávna cirkev si svätého Trifuna pripomína ako mučeníka, ktorý svoj život dal za kresťanskú vieru, nevylučujúc jeho význam ako ochrancu manželskej lásky a vernosti. Svätý Trifun je však predovšetkým ochrancom vinohradníkov. Vinohradníci si od pradávna uctievali tohto patróna, snažili sa získať jeho podporu a modlitbami si vyprosiť u neho priazeň a najmä ochrániť úrodu vo viniciach.

 

Láska je krása, ktorá sa vraj k srdcu dostáva cez žalúdok

 

Láska je krása, ktorá sa vraj k srdcu dostáva cez žalúdok

 

Kult svätého Trifuna je veľmi rozšírený v srbských krajoch a vinohradníci v deň svätého Trifuna odchádzajú (často v sprievode kňaza) do vinohradov, začínajú s rezom krov a vinič zalievajú vínom. Tie úkony majú po zimnom období viniču vrátiť vitalitu. Okrem vinohradníkov tento svätec je aj ochrancom hostinských a jemu sa modlia aj poľnohospodári, aby im ochránil polia pred záplavami, krupobitím a rôznymi škodcami.

 

Kulpínski vinohradníci na svätého Trifuna odchádzajú do vinohradov, aby im vína nechýbalo

 

Kulpínski vinohradníci na svätého Trifuna odchádzajú do vinohradov, aby im vína nechýbalo

 

Svätý Valentín, ktorého si tiež pripomíname 14. februára, bol kňazom v Ríme. Jeho hlavným „zločinom" bolo to, že nerešpektoval nariadenie svojho cisára o zákaze manželstva a napriek upozorneniam zo strany úradov v tajnosti sobášil mladých ľudí. Jeho činnosť však bola čoskoro odhalená a cisár Claudius II. ho poslal pod katovu sekeru 14. februára roku 269 (273).

 

Združenie vinohradníkov a vinárov z Kulpína degustáciu vín organizuje vo Veľkonočnú nedeľu

 

Združenie vinohradníkov a vinárov z Kulpína degustáciu vín organizuje vo Veľkonočnú nedeľu

 

Aj Srbská pravoslávna cirkev si pripomína svätého Valentína a jemu je v pravoslávnom kalendári venovaný 30. júl resp. 13. august podľa starého juliánskeho kalendára.

 

Aby  láska bola sladká treba ju dosladiť, napríklad aj s s tortou

 

Aby láska bola sladká treba ju dosladiť, napríklad aj s s tortou

 

Či už oslavujeme Trifuna alebo Valentína, či víno alebo lásku, aj jedno aj druhé vždy bývalo silnou inšpiráciou umelcom, spisovateľom a básnikom. Pod ich vplyvom vytvorili významné diela. Aj jedno aj druhé však vedelo a vie popliesť rozum aj tým najrozumnejším.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články