Som ja bot?

Armády „botov" svojimi komentármi a zdieľaním na spoločenských sieťach ovplyvňujú verejnú mienku. Jedni to robia na príkaz, – majú presne určené, čo a ako majú písať, druhí to robia, pretože to aj tí prví urobili. Pritom sa veľmi nerozmýšľa, či je to dobré, či je reálne, či je správne... Ide tak o systematickú a premyslenú manipuláciu a vskutku aj o zavádzanie verejnosti. A čo je vlastne „bot"? Vukajlija – slangový internetový slovník uvádza, že je „bot" výrazne sprostý, nemotorný a nezodpovedný človek. Mládež tento výraz často používa pri zosmiešnení niekoho.

Fenomén „botov" využívajú politici a politické strany ako formu svojej propagandy. Napríklad, stačí keď „bot" dá peknú fotku politika, za ktorého robí a napíše k nej pár pekných slov... Fotka dostáva „lajky" a tak sa, spolu so správou vedľa napísanou, internetom šíri a zdieľa. Aj médiá z nás robia „botov", – dajú senzacionalistické titulky a my zvedaví, otvoríme článok, pritom tiež neraz musíme dať „lajk" a tým pádom článok vskutku odporúčame aj našim virtuálnym priateľom.

Médiá a politici nám tak určujú koho máme zbožňovať, koho nenávidieť, koho sa báť, komu dôverovať... Nemusíme absolútne myslieť vlastnou hlavou, všetko nám je servírované na tácke a je dokonca aj zožuvané. My sme len „teleso" (volebné) a na okrúžkovanie niečieho mena rozum nám netreba. Vlastne, čo menej rozumu, to ľahší človek na zneužitie.

„Je to amorálny jav, ktorý je do tej miery intenzívny, že sa ho treba súrne zbaviť," hodnotí sociologička Vesna Pešićová, ktorá dodáva, že v politike síce vždy existuje dávka populizmu, ale nesmie sa dovoliť, aby sa celá politika stavala na klamstvách.

Na kadejakom zavádzaní a klamstvách boli budované naše štátne politiky v poslednom štvrťstoročí. Boli sme zavádzaní a zvádzaní. Nedopadlo to nikdy dobre a dostali sme sa na dno. Aj preto treba vyslobodiť mozog z mentálneho otroctva. Nebyť „bot".

Výraz „bot" je aj skrátené pomenovanie internetového robota, čiže je to počítačový program, ktorý pre svojho majiteľa opakovane vykonáva nejakú rutinnú činnosť na internete - obvykle odosiela a spracováva požiadavky na služby vzdialených serverov. Toto slovko má však aj prenesený význam.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články