Prvý lokálny rozhlas a gitariáda

Rádio Kysáč začalo s prácou 1. mája roku 1965. Bola to prvá lokálna rozhlasová stanica vo Vojvodine, a k tomu slovenská. O 10 rokov neskôr, v dňoch 4. - 6. apríla 1975 v Kysáči prebiehala Gitariáda 75. Rádio-televízia Belehrad (RTB) vydala z nej gramoplatňu Gitarijada Vojvodine KISAČ '75. Na jej obálke sa uvádza, že je to prvá oficiálna vojvodinská gitariáda.

 

Z 23 prihlásených skupín porota zvolila 7 pre finálový večer, ktoré potom boli nahrané aj na platni

 

Z 23 prihlásených skupín porota zvolila 7 pre finálový večer, ktoré potom boli nahrané aj na platni

 

Oslavy polstoročia rozhlasu a štyridsiatky gitariády už štartovali. Začali sa 4. apríla, v deň kedy sa pred štyrmi desaťročiami uskutočnilo v poradí druhé Stretnutie vokálno-inštrumentálnych súborov, ktorému bola venovaná veľká publicita a ktoré RTB pri vydávaní gramoplatne uviedla ako prvú vojvodinskú gitariádu.

 

Na gramoplatni je 8 piesní skupín: Peščani sat, Proces, Sani, KUD, Koren, Nelija, Cvrčak i mravi a Omega

 

Na gramoplatni je 8 piesní skupín: Peščani sat, Proces, Sani, KUD, Koren, Nelija, Cvrčak i mravi a Omega

 

Organizátorom gitariády bola Miestna konferencia Zväzu mládeže v Kysáči a podujatie bolo súťažného rázu. Na prvej gitariáde sa zúčastnilo 11 bitových vokálno-inštrumentálnych súborov z Nového Sadu, Starého Bečeja, Báčskeho Petrovca, Báčskej Palanky, Kaća a Kysáča a o rok neskoršie, na druhú, a žiaľ aj poslednú gitariádu, sa prihlásilo až 23 skupín. Spoluorganizátormi boli Mládežnícka redakcia RNS, slovenský ilustrovaný časopis pre mladých Vzlet a Kultúrno-informačné stredisko Kysáč.

 

Spomienka na gitariádu v Kysáči po 40. Rokoch (Foto: Dušan Tordaj)

 

Spomienka na gitariádu v Kysáči po 40. Rokoch (Foto: Dušan Tordaj)

 

Na Bielu sobotu 4. apríla 2015 bola tribúna v Slovenskom národnom dome, na ktorej si zaspomínali na gitariádu. Ďalšie dva - tri menšie koncerty by mali predchádzať galakoncertu, ktorý plánujú usporiadať v prvý júlový víkend na ihrisku FK Tatra.

 

Foto: www.kic-kisac.co.rs

 

Foto: www.kic-kisac.co.rs

 

Rádio Kysáč začalo pôsobiť ako Mládežnícka rozhlasová stanica Kysáč, na stredných vlnách 191,7 metra. Povolenie dostalo v Belehrade vo Zväzovom sekretariáte dopravy a spojov. Bola to prvá lokálna rozhlasová stanica vo Vojvodine. Iniciátorom založenia bol Ján Lomen, ktorý bol i jej úradujúcim riaditeľom a organizátorom. Prvým hlavným a zodpovedným redaktorom bol Pavel Grňa, ktorého onedlho vystriedal Michal Naď. Hlásateľom bol Milan Súdi a technikom Vladimír Kardelis. Kysáčsky rozhlas ako informačný prostriedok občanov Kysáča pôsobí v rámci Kultúrno-informačného strediska. Viac TU: http://www.kic-kisac.co.rs/wp/?page_id=158

Pri príležitosti jubilea rozhlasu vydajú zborník prác a na 103,8 MHz Rádio Kysáč vysiela staré archívne nahrávky. Pre ťažkú ekonomickú situáciu tento najstarší vojvodinský lokálny rozhlas toho času nemá žiadneho zamestnanca a vysiela program iba vďaka desiatke honorárnych spolupracovníkov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články