Deň Hložian

Počas dnešných osláv Dňa Hložian súťažili rybári, poľovníci, šachisti a futbalisti, otvorená bola etno výstava Spolku žien Slovenka a 22. Hložianska paleta, Združenie poľnohospodárov usporiadalo Festival kvetín, predstavilo sa aj Združenie ekológov Ekos, ponúkali sa dobošové torty a kyslovka, zhotovovali sa kvetinové aranžmány, prebiehala slávnostná schôdza Rady Miestneho spoločenstva a nevystal ani kultúrno-umelecký program a ľudová veselica.

Rybári súťažili predpoludním na Dunaji, v poľovníckom spolku paralelne prebiehala súťaž v streľbe na asfaltové terče a v miestnostiach ŠK Budúcnosť sa konal šachový turnaj.

Popoludňajšiu časť osláv otvorili ženy a výtvarníci. Svojim spoluobčanom k sviatku zablahoželal Ján Bohuš, predseda Rady Miestneho spoločenstva, ktorý na podujatí privítal tak domácich ako aj hostí, osobitne hostí z partnerskej obce Holíč.

Na 22. Hložianskej palete svoje maliarske diela vystavujú Karol Bartoš, Ján Bartoš, Branislav Galamboš, Anna Lovásová-Nestorovoć, Ondrej Bartoš, Juraj Galamboš, Milina Balážová, Ján Chlpka, Jana Uramová, Ján Miškovic a Michaela Bohušová. O výstave sa zmienil výtvarný kritik Vladimír Valentík.

O etno výstave hovorila Viera Miškovicová, predsedníčka Spolku žien Slovenka. Výstavy otvorila Katarína Melegová-Melichová, predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku.

Na Festivale kvetov bolo najrušnejšie, keďže okrem množstva pestrých kvetín, farebnou krásou hýrili aj slovenské kroje malých tanečníkov, ktorí vystúpili v rámci otváracieho programu. Festival otvoril Pavel Marčok, predseda Báčskopetrovskej obce.

Vo večerných hodinách prebiehalo slávnostné zhromaždenie Rady Miestneho spoločenstva na ktorom sa zúčastnil aj podpredseda pokrajinskej vlády a pokrajinský tajomník pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť Miroslav Vasin. Po schôdzi v dome kultúry usporiadali bohatý kultúrno-umelecký program na ktorom vystúpili známi hložianski speváci a speváčky, recitátorky, tanečníci...

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Z vlaňajších osláv tu: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6957-den-hlozian

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

+23 #1 \den HlozianAnna Malesevic 2015-05-04 02:57
Nadherne ! Tesim sa , ze si ctime a pestujeme co je nase - slovenske obycaje a kuluru. Blahozelam k uspechu a zelam vela uspechou na kazdom poli aj do buduca. Anna Malesevicova -
Durovkova, z B. Petrovca zijuca v Kanade.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články