Váľanie mája...

...alebo, ako tomu v Iloku hovoria: „váľanie májového dreva" ani v tomto roku nevystalo a prebiehalo v Slovenskom dome v Iloku. „Máj" slávnostne padol v posledný májový deň a to presne podľa ilockého poriadku: veselo, pri hudbe a speve. Návštevníkov pri tom nechýbalo, ani kultúrno-umelecký program, hudba veselo hrala,. „Májové drevo" chlapci šikovne zvalili a šnúročky, cukríky alebo aj fľašku z jeho vŕšku si uchmatli tí najšikovnejší... Všetko teda prebiehalo podľa zvyku, ibaže v tomto Roku Ľudovíta Štúra, v ktorom si pripomíname dvesto rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších osobností moderných dejín slovenského národa – Štúra si pripomenuli aj na tomto tradičnom podujatí ilockých Slovákov.

 

Váľanie mája...

 

Iločania zvyknú v sobotu večer pred váľaním májového dreva vykonať náležitú prípravu – trochu upravia „máj", pridajú na neho ozdoby, cukríky, šnúročky a priviažu aj fľašku-dve-tri...veď s vínom sa v Iloku nesmie šetriť.

 

Váľanie mája...

 

Váľanie mája...

 

Váľanie mája...

 

Na radosť tých najmladších, ale aj starších, sa v nedeľu podvečer „máj" začal pomaly spúšťať a všetci netrpezlivo čakali odtrhnúť si z májového dreva nejakú, fľašku, cukrík, alebo iba farebnú stužku. V závislosti od šikovnosti...

 

V priestoroch Slovenského domu nainštalované boli výstavy

 

V priestoroch Slovenského domu nainštalované boli výstavy

 

V priestoroch Slovenského domu nainštalované boli výstavy

 

Váľanie mája...

 

V Slovenskom dome pred začiatkom váľania mája každoročne usporiadajú folklórny program tanečných a speváckych skupín, sólo spevákov a hudobníkov SKOS Ľudovíta Štúra pri MS Ilok. Aj v nedeľu program rozveselil početných prítomných. Okrem domácich ochotníkov, v programe vystúpili aj hosťujúce súbory: KUD ''Julije Benešić'', Ilok, Matica Slovenska Radoš a hrou na fujare sa predstavil náš známy amatérsky astronóm Janko Mravík z Báčskej Palanky. O Roku Ľudovíta Štúra príspevok pripravila Boženka Dasovićová.

 

Váľanie mája...

 

Váľanie mája...

 

Váľanie mája...

 

Váľanie mája...

 

Váľanie mája...

 

Váľanie mája...

 

Okrem skupinových tancov a piesní, sólovým prednesom sa predstavili David Činčurák, Monika Mudroch, Mihael Lomljanski, Vladimir Matuš, Damian Mudroch, Emma Činčurák, Daniela Mučaji, Kristina Hrubík a Andrej Činčurák.

 

Váľanie mája...

 

Po programe do tanca hrala skupina Alesis junior z Iloku.

 

Katarína Pucovská

Foto Jaroslav Grňa

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články