Veľvyslancovi Varšovi končí mandát v Srbsku

JUDr. Ján Varšo CSc., veľvyslanec Slovenskej republiky v našej krajine, sa pomaly lúči so Srbskom. Keď nastupoval do tejto funkcie, sľúbil sebe a nám, že navštívi všetky slovenské prostredia. A, skutočne, nešetril seba. Navštevoval dokonca aj také dediny, kde žije iba hŕstka Slovákov, napríklad Bajšu, Slankamenské vinohrady... s dobanovskými Slovákmi mal veľmi dobrú spoluprácu a toto mestečko so stovkou Slovákov bolo jeho častou zastávkou... A tam, kde sa sústredilo na tisíce našincov, napríklad na SNS, pán veľvyslanec s obdivuhodnou vytrvalosťou trávil celé dni. Žiadne dôležité stretnutie či program nechcel premeškať.

 

J.E. Ján Varšo (Foto: Martin Pucovský)

 

J.E. Ján Varšo (Foto: Martin Pucovský)

 

Na niektoré podujatia, napríklad vianočné trhy, J.E. Ján Varšo vedel prísť aj s rodinou. So Slovákmi sa stretával tiež aj na jeho domácej pôde – spolu s manželkou Vierou na veľvyslanectve v Belehrade každoročne pre slovenskú komunitu usporiadali predvianočnú recepciu: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7573-predvianocna-recepcia-na-slovenskom-velvyslanectve-v-belehrade

 

 Veľvyslancovi Varšovi končí mandát v Srbsku

 

V príhovore na predvianočných recepciách, okrem želaní na úspešný nadchádzajúci rok, veľvyslanec Varšo hovoril o uplynulom roku. Tak naposledy zhodnotil, že v roku 2014 z hľadiska srbsko-slovenských vzťahov boli relatívne dobré kontakty: medzi združeniami, školami, hospodármi, medzi regiónmi, ministerstvami, aj na tej najvyššej úrovni. „V tom vidím veľmi pozitívny signál aj pre budúcnosť. Z globálneho pohľadu podľa mňa je dôležité, že Srbsko postupuje v procese európskej integrácie, lebo tá transformácia, tie zmeny, tie reformy sú potrebné a tie vytvárajú rámec pre ďalšiu spoluprácu medzi inštitúciami, medzi obcami, medzi jednotlivými spolkami," podčiarkol J.Varšo a zhodnotil, že Srbsko kráča veľmi zrýchleným tempom do Európskej únie.

 

Ján Varšo prebral úrad veľvyslanectva v Belehrade od Igora Furdíka, ktorý ho viedol v období 2005-2010

 

Ján Varšo prebral úrad veľvyslanectva v Belehrade od Igora Furdíka, ktorý ho viedol v období 2005-2010

 

Tak ako čo Dr. Varšo pri nejednej príležitosti ďakoval všetkým tunajším Slovákom, ktorí akýmkoľvek spôsobom nezištne pôsobia v záujme a v prospech slovenskosti, treba aj všetkým nám vďačiť veľvyslanectvu SR v Belehrade a jeho čelným ľuďom za podporu a aktivity, ktoré konajú v prospech vojvodinských Slovákov.

 

Veľvyslancovi Varšovi končí mandát v Srbsku

 

Katarína Pucovská

 

O aktivitách Jána Varša aj TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8119-mame-vam-co-povedat-o-slovensku
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8020-knizny-salon-s-obrazmi
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6887-dom-pre-seniorov-v-padine
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5953-pj-afarik-srbsko--slovenska-spolupraca--srpsko--slovaka-saradnja
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5273-predvianone-stretnutie-na-vevyslanectve-sr

 

 

Komentárov  

+4 #1 RE: Veľvyslancovi Varšovi končí mandát v SrbskuBačo 2015-06-15 14:50
Bol to riadny báťa.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články