Most do neba cez hudbu Zvonkohry

Priam nebeská hudba sa niesla včera kulpínskym chrámom a cez otvorené dvere unikala aj von z kostola. Hudobný most do neba vystaval orchester Zvonkohra Košariská-Priepasné zo Slovenska, ktorý hudobne dopĺňal kázeň zborovej farárky ZuzanyRaganovej–Durcovej, ktorá si za jej základ zvolila Žalm číslo 1. Okrem v Kulpíne, Zvonkohra usporiadala koncerty aj v Silbaši, Hložanoch a Selenči.

 

Hostí v Kulpíne privítal domáci pán farár Jaroslav Javorník (Foto Martin Pucovský)

 

Hostí v Kulpíne privítal domáci pán farár Jaroslav Javorník (Foto Martin Pucovský)

 

Človek má v živote mnoho ciest, ktorými sa môže uberať. Neraz však nevie nájsť tú, ktorá je pre neho správna. Potom blúdi a niektorý aj zblúdi. Utápa svoje problémy v alkohole a myslí si, že to pomôže. Niekto ide zasa za peniazmi a majetkom, iný hľadá posilnenie v mágii, aby našiel svoju cestu a potvrdil správnosť rozhodnutí... Aj o tom hovorila včera v kulpínskom kostole Mgr. Zuzana Raganová –Durcová, farárka z cirkevného zboru v Košariskách, ktorá tiež poznamenala: „Je prirodzené, že sa snažíme vylepšovať si život. Ale, myslím si, že veľkým problémom je, že svoj život neraz zúžime len na zápas o telesné pohodlie. "

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Zužujeme svoj život na zápas o telesné pohodlie a v životnej honbe ochudobňujeme seba samých o veľa krásna. Aj o pôžitok, napríklad, z počúvania hudby. Pieseň a hudba môžu u človeka spôsobiť silný duchovný zážitok. Preto v zbore Košariská-Priepasné kladú veľký dôraz aj hudobnej zložke. Majú dva zvončekové orchestre, na ktoré sú pyšní - dve Zvonkohry, detskú a mládežnícku.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

V orchestroch hrajú deti a mládeže vo veku od 8 do 26 rokov a umeleckým vedúcim je Vladimír Húska. Orchester je jedinečný svojho druhu na Slovensku a ich nádherné predstavenie prítomní sledujú so zatajeným dychom. Zvončeky v rukách mladých ľudí dokážu vytvoriť očarujúce melódie. Z ich vystúpenia v Kulpínskom kostole ponúkame aj video záznamy TU:

 

 

 

 

 

Most do neba cez hudbu Zvonkohry

 

Most do neba cez hudbu Zvonkohry

 

Most do neba cez hudbu Zvonkohry

 

Pani farárka Zuzana Raganová –Durcová Kulpínčanom odovzdala pozdravy od Juraja Šefčíka, farára v Senici a ktorý počas tohto víkendu, spolu s cirkevnou delegáciou zo Skalice, bol hosťom u Jána Vidu, námestného farára v Erdevíku.

 

Foto: CZ Erdevík

 

Foto: CZ Erdevík

 

Cirkevné delegácie zo Skalice a Erdevíka v sobotu pricestovali do Kulpína, kde navštívili aj hrob Daniela Kolényho. O Kolénymu viac TU:
http://www.kulpin.net/velka-noc-v-kulpine/22-aktuality/aktuality/7539-obnovena-hrobka-farara-daniela-kolenyiho

 

Foto: CZ Erdevík

 

Foto: CZ Erdevík

 

Hostia z Košarísk si uctili ďalšiu významnú osobnosť našich spoločných dejín – v Novom Sade sa poklonili pri hrobke Igora Branislava Štefánika, brata Milana Rastislava Štefánika, ktorí sa narodili v Košariskách, a z ktorých mladší brat má mohylu na Bradle a starší je pochovaný v Novom Sade. O tom viac TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/2172-igor-branislav-tefanik

 

Foto: Jaroslav Javorník

 

Foto: Jaroslav Javorník

 

Mosty nás spájajú. Budované boli aj v minulosti - tie si uctievajme a budujme aj nové, ktorými ľahšie nájdeme cestu k sebe a jedni druhým budeme bližší.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-1 #1 RE: Most do neba cez hudbu ZvonkohrySmiljana Piksiades 2015-07-13 23:02
Jedna reč : PREDIVNO!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články