Konope, konope... a do vena mladej neveste

Spomienky na zašlé časy, nostalgia, ktorú v nás vyvolávajú, úcta ku všetkému čo je ľudové, čo tvorí tradíciu, zvyky a obyčaje, nevdojak nás zavedú ku konope, rastline, od ktorej sme stáročia tvrdo záviseli a ktorej sme sa v malom úlomku života len jednej generácie, ľahko zriekli. Neúprosný pokrok nemal pochopenie pre bylinu, ktorá kedysi verne sprevádzala panónskeho človeka, od prvého plaču, na čistej, bielej, doma vyrobenej konopnej plachtičke v kolíske, až do posledného výdychu na zodranej, ale ešte stále bielej, z konopnej priadze utkanej, slamenici. Okrem iného napísal aj tieto riedky v úvode svojej knihy Konope, konope... Dr. Ján Kišgeci.

 

Konope, konope... a do vena mladej neveste

 

Predsedníčka Spolku petrovských žien Mária Gašparovská sa včera podvečer, po uvítacích slovách na vernisáži výstavy o konopách, poslúžila uvedeným citátom J. Kišgeciho, ktorými prítomným priblížila dôležitosť konôp v živote našich predkov. Zároveň nimi ohlásila ďalšiu výstavu v Spolku petrovských žien pod názvom Konope, konope... a do vena mladej neveste inštalovanej na počesť tohtoročných Slovenských národných slávností. Výstava bola doplnená živou ukážkou pestovania a dorábania konôp, čo sa predvádzalo na nádvorí.

 

Konope, konope... a do vena mladej neveste

 

To petrovskvo pole, na peknej rovine...a potom aj Topole, topole, neskôr ešte Konope, konope a potom aj Močila konope, močila, žaba jej do čižme skočila...všetky tie starodávne ľudovky zaspievali členky speváckej skupiny Spolku petrovských žien za hudobného sprievodu Jána Andrášika.

 

Konope, konope... a do vena mladej neveste

 

Cannabis sativa, alebo konopa obecná, tak veľmi ľutujem túto byľku a jej povesná... napísal Paľo Sabo Bohuš. Konopa, báseň o rastline, ktorej „čisté vlákna nehodný človek zneužíva", vyrábajúc z nej aj povrazy na popravu obesencov. Na druhej strane, ako protiklad takému deštrukčnému činu, básnik hovorí, že:
„aj mater moja konopnú priadzu pradie,
obrusy biele konopné sú v mojom dome všade".

A významový záver básne vyznieva v prospech mravne čistého tvorivého činu:
„no v čistých rukách čistá vidí sa
konopa ponížená medzi siatinami".

Túto známu báseň Paľa Bohuša prečítala Nataša Rybárová. Priliehavým prednesom o spojitosti konôp a života našich predkov, sa prihovorila aj Anna Hansmanová.

 

Konope, konope... a do vena mladej neveste

 

„Bez konôp by náplň života našich predkov bola oveľa chudobnejšia." Vysvetlil Ondrej Brna ozrejmujúc, že výroba a spracovanie konôp tvorili významnú zložku života starých Petrovčanov.

„Všetky tie práce s pestovaním konôp: ťažké, únavné, príjemné aj menej príjemné, boli nakoniec korunované takou dôležitou záležitosťou, akou je ukladanie výbavy do skríň a u starších generácií do ládov." Ozrejmila Anna Dudášová a dodala, že jednu takú ládu, po starodávne naplnili aj na tejto výstave.

 

Konope, konope... a do vena mladej neveste

 

Výstava je nainštalovaná v Spolku petrovských žien a budú si ju môcť obzrieť aj návštevníci SNS 2015. My v našej Foto galérii ponúkame vyše 40 kvalitných fotografií vo vysokom rozlíšení, ktoré si možno pozrieť TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/34-sns-2014-02-august-nedela

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

0 #2 a čo sa stalo?Ján Lipták 2015-12-26 20:17
Zomrel ten Kišgeci či nie? Meno nemá zrovna slovenské :-).
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 ahojMartin Prebudila 2015-08-04 00:33
Každá čess, obdivujem načatú-samú-veľmi zabudnutú tému - konope, konope... viem mali by sa písať veškým písmenom, ale naše Konope nezomreli ani vo filme MIšo (1985 r.) ani o desať rokov neskoršie , keď rytier chmeľu dr. Ján Kišgeci bol ministrov pre poľnohospodárstvo vo vláde či už R4ambomana Božovića, alebo trocha neskoršie Mirka Marjanovića... Voľača sa osobne neamätám, že by ste majitelia chmeľu a chmešníc vešmi nariekali.... Ešte bolo dobre, kým ste mali prezidenta Slob o aj dobrý vývoz.... Apko, bolo tak?! A odvtedy nemáme ani dva kŕče chmeľové... Aj keby ich aj bolo, tak málo kto by sa do toho chytiv... Aj Vladuša mi už len na Slávností chodí... Stále mladšia...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články