Jubilejné XV. Stretnutie slovenskej študujúcej mládeže

Tohtoročné tradičné a jubilejné XV. Stretnutie slovenskej študujúcej mládeže, ktoré sa organizuje v rámci Slovenských národných slávností, sa ako obvykle uskutočnilo v báčskopalanskom Slovenskom dome.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Študenti sa vo štvrtok 06.augusta začali zhromažďovať o 19.30h a postupne sa prihlasovali vypĺňaním Prihlasovacích lístkov. Touto príležitosťou každý dostal tričko a pero s logom Stretnutia, bony na grátis pitie a „pleskavicu". Taktiež im boli hradené aj cestovné trovy.

Na úvod prítomných privítal domáci, podpredseda MOMS Báčska Palanka Vladimír Fekete.

Ďalej program moderovala predsedníčka Osvetovej komisie Matice slovenskej v Srbsku Anna Medveďová. Privítala vzácnych hostí, ktorí sa potom prítomným študentom prihovorili. Boli to: štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Branislav Ondruš, Jeho Excelencia, veľvyslanec v Belehrade pán Ján Varšo, predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová-Melichová, podpredsedníčka Zhromaždenia Obce Báčska Palanka Milka Rodić s delegáciou a koordinátorka Výboru pre vzdelávanie NRSNM Svetlana Zolňanová.

V programe vystúpil študent v Banskej Bystrici Andrej Marek Kaňa dvoma slovenskými piesňami za hudobného sprievodu profesora Vladimíra Kováča.

Dojímavou časťou programu bol prečítaný list v mene študentov študujúcich na Slovensku, zostavovateľa pána Rastislava Surového, v ktorom je vyjadrená srdečná vďaka Slovenskej republike za finančnú pomoc, ktorú poskytuje pre našich študentov, čo je ohromnou pomocou ako im, tak aj ich rodičom.

Najlepším študentom, s najvyšším vyznamenaním, a osobotným ocenením vo svojej generácie, nositeľom Červeného diplomu dostali sa finančné odmeny, ktoré v mene NRSNM udelila Svetlana Zolňanová. To sú: Ivana Bovdišová z Báčskeho Petrovca, Andrea Cindrićová z Báčskeho Petrovca, Marína Faďošová zo Selenče a Kristián Haška z Kulpína. Týmto mladým odborníkom, ale aj Dr. Kataríne Melichovej a Dr. Ivanovi Chalupkovi pán Branislav Ondruš odovzdal darčeky – tablet počítače.

Okrem spomínaným Slávnostné uznania a knihy odovzdala Katarína Melichová nasledovným mladým odborníkom a to sú: Pavel Brezina, Hana Slavková, Tijana Bolf, Jozef Kolek, Pavel Cerovský, Robert Tomšík, Miroslav Sabo a Daniel Ušiak.

Po ukončení oficiálnej časti tohtoročného Stretnutia na nádvorí Slovenského domu najlepší študenti otvorili šampanské s ktorým počastovali svojich kamarátov a všetkých prítomných, kým sa ostatní mohli kochať v krásach ohňostroja.

V sieni a na nádvorí pokračovala zábava pre študentov. Keď už polnoc bola blízko, jediná študentka, ktorá pred Stretnutím poskytla správnu odpoveď, že tohtoročné tričká sú béžovej farby dostala odmenu. Ďalším žrebovaním študentom boli dodelené aj šálky s logom stretnutia a vstupenky do kúpaliska Aqua Park Petroland.

Stretnutie sa ukončilo o tretej hodine ráno, pri hudbe Euro Band, čo je znamením, že sa aj toho roku stretnutie mladosti vydarilo.

Stretnutie podporili: Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, NRSNM, Matica slovenská v Srbsku, MOMS Báčska Palanka, Obec Bíčska Palanka, Aqua Park Petroland, Mäsiareň Fénix a Mala mlekara.

Fotografie zo stretnutia si možno pozrieť TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/36-06-august-stvrtok

 

Martin Kováč
a Elena Hložanová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články