Tam kde Dunaj striebrom žiari

Veliko Gradište a Strieborné jazero na Dunaji v týchto dňoch osobitne vítajú milovníkov ekologického a turistického filmu. Okrem televíznych spoločností, profesionálnych producentov a režisérov, v konkurencii SILAFEST-u súťažia aj obecné turistické organizácie, mimovládne organizácie a združenia, jednotlivci...V poradí siedmi medzinárodný festival sa začal 30. augusta a potrvá do 5. septembra a na ňom sa predstaví aj Slovensko a slovenský film. Predstavitelia veľvyslanectva SR z Belehradu na zajtrajšej prezentácii budú najprv rokovať s miestnou samosprávou o pripravovaných projektoch a možnostiach nadviazania spolupráce so slovenskými podnikateľskými subjektmi. Nainštalovaná bude tiež aj výstava insitného umenia z Kovačice a výšiviek a ručných prác žien z Dobanoviec. Dobanovčania prezentáciu ozvláštnia spevom a tancom a nevystane ani koštovka.

 

Tam kde Dunaj striebrom žiari

 

V rámci zajtrajšieho Slovenského dňa na filmovom festivale dokumentárneho ekologického a turistického filmu SILAFEST, napoludnie usporiadajú prezentáciu Slovenska ako turistickej destinácie. Premietané budú filmy Pavla Barabáša a Tomáša Hulíka z produkcie štúdia K2. V pokračovaní programu bude prezentácia slovenských špecialít spojená s ochutnávkou (kapustnica, bryndzové pirohy, korbáčiky, oštiepky...) a sladký stôl pripravia ženy z Dobanoviec. Festival je súťažného rázu a filmy hodnotí medzinárodná odborná porota.

Podľa slov Žeľka Čapeľu, predsedu Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Šafárik v Dobanovciach, toto je už piata spoločná akcia, ktorú realizuje veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade za spolupráce dobanovského SKOS-u. Predošlá akcia – Slovenský deň na Vysokej turistickej škole v Belehrade, ktorú usporiadali v máji t.r. bola veľmi vydarená, o čom svedčia oduševnené potlesky profesorov a študentov a čo možno vidieť aj v tomto sedem minútovom video zábery:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články