Česko o investovaní v Srbsku

Záujem o rozšírenie česko-srbského obchodu a českých investícií v Srbsku včera vyjadrili premiéri Česka a Srbska Bohuslav Sobotka a Aleksandar Vučić po rokovaní s podnikateľmi z oboch štátov v Novom Sade. Český premiér navštívil aj Petrovaradínskou pevnosť a pozdravil sa s českými krajanmi. Do Srbska predsedu vlády ČR sprevádzali minister vnútra Milan Chovanec a minister priemyslu a obchodu Ján Mládek a tiež delegácia zástupcov 27 českých podnikov organizovaná Hospodárskou komorou ČR.

 

Foto: Czechoslovak Real

 

Foto: Czechoslovak Real

 

Český vývoz do Srbska sa za posledných päť rokov viac ako zdvojnásobil a vlani predstavoval 398 miliónov eur. Najväčšou českou investíciou v Srbsku je v poslednom období projekt spoločnosti Mitas v Rume. Ročná produkcia závodu Mitas Serbija, ktorý zamestnáva 550 zamestnancov, dosahuje hodnotu okolo miliardy korún. Vo vojvodinskej dedine Doroslovo investovala spoločnosť Bridge Power Investment do výroby peliet, čo predstavovalo pilotnú investíciu do spracovania biomasy v regióne.

Srbsko je najvýznamnejším partnerom ČR medzi štátmi západného Balkánu a ponúka veľký potenciál pre české firmy. Spoločnosť Czechoslovak Real plánuje do konca roka 2015 expanziu v Srbsku a súčasne plánuje vstup na trh Ruskej federácie v roku 2016. Konateľ tejto spoločnosti p. Ing. Vladislav Stanko sa tiež zúčastnil podnikateľskej misie predsedu vlády ČR v Srbsku.

 

V rozhovoroch s českými podnikateľmi sa zúčastnili aj predstavitelia Obce Báčsky Petrovec  Pavel Marčok, predseda Obce, Siniša Stanivuk, námestník predsedu Obce a riaditeľ AS Petrovec Rastislav Struhár (Foto: Czechoslovak Real)

 

V rozhovoroch s českými podnikateľmi sa zúčastnili aj predstavitelia Obce Báčsky Petrovec Pavel Marčok, predseda Obce, Siniša Stanivuk, námestník predsedu Obce a generálny riaditeľ AS Petrovec Rastislav Struhár (Foto: Czechoslovak Real)

 

Včera v popoludňajšom programe sa česká delegácia stretla s českými krajanmi. Srbsko spájajú s ČR tradičné priateľské vzťahy, ktorých história siaha až do čias národného obrodenia.

Dlhú tradíciu majú vzájomné kultúrne kontakty a aj dnes na českých vysokých školách študujú desiatky študentov zo Srbska. Významné spojivo medzi oboma krajinami predstavuje tiež dvetisícová česká menšina, ktorá od 19. storočia žije najmä v regióne Banátu.

Český premiér Bohuslav Sobotka dvojdňovú návštevu Srbska začal 1. septembra rokovaniami v Belehrade s predsedom srbskej vlády Aleksandrom Vučićom. Praha ponúkla pri tejto príležitosti pomoc 10 miliónov Kč pri riešení utečeneckej krízy, čo by podľa Vučićových slov malo pomôcť predovšetkým policajným zložkám. Informoval o tom internetový server Novinky.cz. a Parlamentní listy.cz.

Vlani Srbsko navštívil český prezident Miloš Zeman, o čom viac TU:
http://www.kulpin.net/linky/22-aktuality/aktuality/6800-milo-zeman-na-dvojdovej-navteve-v-srbsku

 

KP

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články