20. PDD

V Báčskom Petrovci sa dnes začali a potrvajú do 14. septembra jubilejné 20. Petrovské dni divadelné. Slávnostný otvárací ceremoniál v režijnom stvárnení Dušana Bajina predviedli herci Ruženka Šimoniová-Černáková, Michal Čiliak a Katarína Kolárová a ním hrou a hravo zdôvodnili závislosť od divadla. Hlavnou charakteristikou tejto závislosti je neodolateľná túžba po predstaveniach. Nakoniec dospeli k uzáveru, že sa táto „porucha" údajne vyliečiť ani nedá. Vďaka však tomu a z toho dôvodu (že existujú divadelní nadšenci) Petrovské dni divadelné pretrvávajú už dvadsať rokov. Dvadsaťročné dejiny tejto našej významnej divadelnej prehliadky oslávili šampanským a tortou.

 

20. PDD

 

20. PDD

 

20. PDD

 

20. PDD

 

Po otváracom programe, v sieni Slovenského vojvodinského divadla nasledovalo predstavenie Eugèna Ionesca Nosorožec Národného divadla Kikinda. Toto predstavenie zvíťazilo na 65. Festivale profesionálnych divadiel Vojvodiny a podľa režisérky Snežany Trišićovej v predlohe chcela poukázať na fanatizmus masovej ideologickej zaslepenosti a jeho využitie vo voľbách.

 

20. PDD

 

20. PDD

 

20. PDD

 

Zajtrajší program v Slovenskom vojvodinskom divadle sa začne predpoludním o 11. h kedy Divadlo Jána Palárika z Trnavy, zo Slovenska predvedie Troch tučniakov autora Ulricha Hubu v réžijnom stvárnení Juraja Bielika. Traja tučniaci je rozprávkový príbeh o troch kamarátoch-tučniakoch, ktorí prežijú potopu sveta.

Večer o 20. h sa predstaví trnavské divadlo s predstavením pre dospelých Zmierenie alebo dobrodružstvo pri obžinkoch autora Jána Palárika a v réžii Jána Sládečeka.

Zmierenie alebo dobrodružstvo pri obžinkoch klasická slovenská veselohra so zámenami postáv, ktoré sú zdrojom mnohých komických výstupov i dobrodružných ľúbostných avantúr. Napriek zdanlivo neriešiteľným konfliktom spejú všetky vzťahy k zmiereniu.

Tretí deň na 20. PDD, nedeľa, 6. september 2015 Slovenské vojvodinské divadlo, Báčsky Petrovec zahrá Čaj u pána senátora - realiti show. O tom viac TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8388-caj-u-pana-senatora

 

20. PDD

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články