Zmoknutí svadobčania

Popoludní teplota v Kulpíne bola práve taká akurátna, občas spoza oblakov vykúkalo slnko, ale dažďu nohy stále viseli. To ale neprekážalo a svadobný program veselo prebiehal. Podujatie Svadba voľakedy a dnes sa začalo napoludnie, kedy svoje stánky na svadobno vyzdobili ženské spolky z Padiny, Pazovy, Dobanoviec, Hložian, Pivnice, Petrovca, Maglića a ďalších. Kulpínski mládežníci otvorili výstavu fotografií, detský program rozradostil i mladších i starších, módna prehliadka svadobných šiat sa páčila predovšetkým budúcim mladuchám, aj predaj tort sa vydaril... Potom už podvečerné mraky začali strašiť. Gala program sa pekne začal, ale čoskoro dážď začal rozdúrať...

 

Zmoknutí svadobčania

 

Pred oficiálnym otvorením podujatia Združenie občanov Terra otvorilo výstavu fotografií Láska ako módny doplnok každej generácie. Výstavou znázornili postupnosť zmien v módnom obliekaní mladomanželov.

 

Zmoknutí svadobčania

 

Pred začiatkom detského programu, v mene organizátorov podujatia, sa prihovorila predsedníčka Spolku kulpínskych žien Katarína Zorňanová a riaditeľ Turistickej organizácie Obce Báčsky Petrovec Dario Adamović. Podujatie otvoril predseda báčskopetrovskej obce Pavel Marčok, po čom sa už na javisku v parku Dunđerskovho kaštieľa tance roztočili. Úvodom sa predstavili tí najmladší.

 

Zmoknutí svadobčania

 

Medzinárodné podujatie Deti ako ochrancovia tradície s programom Studňa do Kulpína priviedlo malých tanečníkov z viacerých prostredí zo Srbska ako aj deti z Chorvátska.

 

Zmoknutí svadobčania

 

Zo 30 mladých manekýnok sa hrdo tvárilo v svadobných toaletách na módnej prehliadke súčasných svadobných šiat.

 

Zmoknutí svadobčania

 

V podvečerných hodinách nasledoval galakoncert folklórnych súborov. Moderátorka Viera Dorčová-Babiaková vyzvala účastníkov programu, aby sa predstavili a ozrejmili svadobné zvyky v prostrediach z ktorých prichádzajú.

 

Zmoknutí svadobčania

 

Potom začalo popŕchať, mrholiť... ale program ďalej prebiehal. Publikum rozšírilo dáždniky a program ďalej sledovalo.

 

Zmoknutí svadobčania

 

A potom už pršalo, pršalo...

Organizátormi podujatia boli: Spolok kulpínskych žien, Turistická organizácie Obce Báčsky Petrovec, Miestne spoločenstvo Kulpín a Muzeálny komplex v Kupíne.

V našej FOTOGALÉRII ponúkame 186 fotografií vo vysokom rozlíšení: http://www.kulpin.net/galeria/category/40-svadba-volakedy-a-dnes-2015

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

+2 #1 RE: Zmoknutí svadobčaniaSmiljana Piksiades 2015-09-05 23:29
Predivno! Šteta što je padala kiša,pa I tako sve je divno!
Čisto 10 !
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články