Lovoáza

Kulpínski poľovníci chcú poľovačky, ale chcú aj hospodáriť, čiže zarábať. Preto ešte pred 7 rokmi 48 poľovníkov účastinárov založilo hospodársky subjekt Lovoáza D.O.O. Kulpin, podnik na chov diviny a turistiku. V tom dávnejšom roku 2008 Poľovnícky spolok Fazan/Bažant z Kulpína bol priekopníkom, čiže prvým vojvodinským združením, ktoré založilo lovno-turistickú organizáciu a v celom Srbsku vtedy existovala iba jedna podobná organizácia. Dnes ich už jesto dosť. Zakladajú sa aj z toho dôvodu, aby ako hospodárske subjekty mohli mať prioritu pri konkurovaní o prenájom lovného revíra.

 

Branislav Plachtinský, Dušan Govorčin a Marko Govorčin

 

Branislav Plachtinský, Dušan Govorčin a Marko Govorčin

 

Po založení Lovoázy začalo sa malými krôčikmi kráčať dopredu. Predseda kulpínskych poľovníkov Branislav Plachtinský, ktorý je zároveň aj riaditeľom Lovoázy, sa stará, aby si podnik čo-to aj zarobil, ale predovšetkým vynakladá úsilia, aby sa poľovnícky dom účelovo a ekonomicky využíval, udržiaval a postupne aj dokončoval. Že to dobre robí snáď svedčí aj fakt, že už aj ďalší poľovníci prejavujú záujem stať sa účastinármi.

 

Lovoáza

 

Pravidelné výročné zhromaždenie účastinárov Lovoázy bolo včera a okrem toho, že na ňom schválili správu o práci a finančnú správu, odsúhlasili návrh, aby sa vzhliadla možnosť prijať nových účastinárov, keďže niekoľkí členovia prejavili záujem vložiť do podniku a stať sa akcionárom.

 

Lovoáza

 

Lovná turistika je v Srbsku stále v začiatkoch, avšak sľubuje peknú budúcnosť. Do kulpínskeho lovného revíra poľovníci môžu prísť na poľovačku na zajace, bažanty, jarabice, prepelice a srnčiu divinu. Okrem možnosti organizovaných poľovačiek, ponúka sa im aj možnosť ubytovania a stravovania. Hostia sa môžu ubytovať v apartmánoch kulpínskeho poľovníckeho domu. Nateraz sú to iba dve izby, každá s osobitným sanitným uzlom.

 

Lovoáza

 

Ako to bolo na začiatku, keď Lovoázu zakladali možno vidieť TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/382-zaloena-prva-vojvodinska-lovno-turisticka-organizicia

Aká je súčasná situácia keď ide o lov a turistiku v Kulpíne TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/7920-nase-hole-chotare

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články