Čo by bolo keby nebolo?

Presne nemožno odpovedať na túto zložitú otázku, ktorá je sloganom tohtoročného 60. Medzinárodného knižného veľtrhu, možno ale tvrdiť, že by sme boli chudobnejší o mnohé poznatky a literárne diela. Iste aj o také, čo sa budú prezentovať od nedele 25. októbra do nedele 1. novembra na belehradskom výstavisku. Medzi tým množstvom kníh osobitne budú predstavené aj dva tituly spisovateľov zo Slovenska: Pavla Rankova a Jaroslava Rezníka, v prekladoch do srbčiny. Medzinárodný dom umenia BIBIANA z Bratislavy usporiada prednášku a vernisáž výstavy ilustrácií detských kníh.

 

Čo by bolo keby nebolo?

 

Bratislavská BIBIANA, ktorá roky spolupracuje s Galériou Babka z Kovačice a ktorá vystavovala aj na vlaňajšom belehradskom knižnom veľtrhu, na tohtoročnom podujatí sa prezentuje v spolupráci s Ministerstvom kultúry Srbska. V pondelok o 12.h usporiada prednášku 50 rokov bienále ilustrácií Bratislava a o 13.h bude vernisáž výstavy pod názvom Ilustrátori ocenení na BIB 2015. Výstavu otvorí veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Belehrade J.E. Dagmar Repčeková.

 

Čo by bolo keby nebolo?

 

Premiéra dvojrečovej knihy veršov Jaroslava Rezníka bude tiež v pondelok 26. októbra o 15. hodine v hale Borislava Pekića. Múdrosť jesenného lístia/Mudrost jesenjeg lišća spolu vydali SVC z Báčskeho Petrovca a Združenie spisovateľov Srbska. Verše do srbčiny preložil Martin Prebudila. O knihe sa zmienia autor a prekladateľ.

Čo by bolo keby nebolo?

 

 

V utorok 27. októbra o 13. hodine v hale 1 v info priestore bude prezentácia historického románu Pavla Rankova Dogodilo se prvog septembra (ili nekog drugog dana) / Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy). O knihe bude hovoriť prof. Dr. Marta Součková a prekladateľka Zdenka Valentová-Belićová.

 

Čo by bolo keby nebolo?

 

O tomto románe viac aj TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8479-stalo-sa-prveho-septembra-alebo-inokedy.

Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca (SVC) bude vystavovať na spoločnom stánku Pokrajinského sekretariátu pre kultúru a verejné informovanie a Pokrajinského sekretariátu pre vzdelávanie, kde predstaví svoje najnovšie tituly.

Jubilejný 60. Medzinárodný knižný veľtrh otvorí režisér a spisovateľ Emir Kusturica. Čestným hosťom tentoraz bude Rusko. Na veľtrhu sa zúčastní takmer päťsto vystavovateľov a podľa zachodenej praxe knihy budú predávať so zľavou.

 

Katarína Pucovská

 

O Predchádzajúcich belehradských knižných veľtrhoch TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7470-chvila-pre-knihu
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6298-o-dobre-nam-priniesol-belehradsky-kniny-vetrh
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5134-qod-a-po-q-na-kninom-vetrhu

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články